Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Restauratie Sint-Martinuskerk Oombergen

27 jun 2024

Restauratie Sint-Martinuskerk Oombergen


De Sint-Martinuskerk in Oombergen wordt de komende tijd grondig gerestaureerd. Op die manier wordt de kerk opnieuw een ontmoetingsplaats voor de Oombergenaar. De werken zullen tot midden 2025 duren.

De restauratiewerken aan de Sint-Martinuskerk te Oombergen zijn gestart. In een eerste fase wordt gefocust op het exterieur van de kerk, later zal de noordsacristie omgevormd worden tot een nieuw onthaalgebouw. Het koor wordt voorbehouden als liturgische ruimte en stilteplaats, het transept en schip kunnen daarnaast gebruikt worden voor andere activiteiten.

De kerk wordt dankzij de werken opnieuw een dorpshuis en faciliteert ontmoetingen in Oombergen. Het nieuwe onthaalgebouw wordt opgetrokken in hedendaagse materialen, in harmonie met de historische materialen van de kerk die vaak verwijzen naar de typologie van de sacristie.

Grondige renovatie

De werken werden begin juni opgestart. Allereerst werden alle interieurelementen veilig in de zijbeuken opgeslagen. Ook de glas-in-loodramen werden weggehaald voor een grondige opfrisbeurt in een atelier. De firma Monument-VanDeKerckhove, die instaat voor de restauratie, startte meteen ook met het verwijderen van het voegwerk uit de kerkgevels. Voor het bouwverlof wordt nog aangevangen met de omvorming van de noordelijke sacristie en restauratie van het dak. De werken gebeuren grondig en dat is ook nodig voor de grootse plannen die we hebben met de Sint-Martinuskerk. De nabijgelegen kleuterschool ligt in de schaduw van de kerk, zij zullen als eerste gebruik kunnen maken van de nieuwe nevenbestemming van de kerk.