Interview autodelen ambassadeur

Zo hoor je het eens van een ander: 'autodelen heeft alleen maar voordelen, voor het klimaat, voor je eigen gemak én voor je portemonnee!'

In Zottegem staan sinds vorig jaar twee elektrische deelauto’s ter beschikking van onze inwoners via het regionaal deelsysteem van Valckenier Share: één aan de bib, en één aan AC Sanitary. Autodelen is een goedkoper en gemakkelijker alternatief dan een eigen (tweede) wagen; een auto enkel wanneer je die nodig hebt. Wie beter om daar meer over te vertellen dan een enthousiast gebruiker van deelauto’s? Zottegemnaar Katrien Eloot is Autodelen Ambassadeur, en we stelden haar enkele vragen waar ze met plezier op antwoordde.

Wanneer heb je voor het eerst kennis gemaakt met autodelen? 
In 2014 was ik op zoek naar een autodeelsysteem omdat ik na mijn scheiding geen auto meer had. Een eigen auto vraagt veel kosten, administratie en onderhoud. Dat valt grotendeels weg als je gebruik maakt van een deelauto. Bovendien heb ik via mijn werkgever toegang tot een trein- en lijnabonnement. Een eigen auto leek me dus een slechte investering. Toen was er nog geen publiek deelsysteem in Zottegem en vulde ik de nood aan een auto in via Cambio in Gent en daarna via particulier autodelen met een vriend in Zottegem.
Is er verschil tussen de autodeelsystemen die je al hebt gebruikt? 
Toch wel. Aangezien ik gebruiker was van Cambio en van een particulier autodeelsysteem zie ik ook de voordelen van het Valckenier Share autodelen in Zottegem. Bij Cambio betaal je naast de gebruikskosten ook een maandabonnement. Als je maar zeer sporadisch een deelauto nodig hebt, betaal je dus maandelijks een som, ook als je de auto niet gebruikt. Bij het particulier autodelen moet er veel vertrouwen zijn tussen de eigenaar en andere gebruikers. Zolang er niets gebeurt, heb je geen zorgen maar tegelijkertijd is het ook wel zo dat een eigenaar nog altijd iets meer ‘rechten’ heeft over zijn eigen auto. Bij Valckenier Share betaal je enkel het specifieke gebruik van de deelauto per beurt, dus geen abonnementskost. Je kan zeer vlot reserveren en terug annuleren (indien tijdig, zonder kosten). Je bent verzekerd, en pechverhelping en ondersteuning zijn voorzien. Bovendien kan je met dezelfde app deelauto’s gebruiken op meer plaatsen in Vlaanderen.
Is het gemakkelijk om de deelauto te reserveren?
Dat gaat zeer vlot via de app Share Mobility. Bovendien worden de deelauto’s in Zottegem nog niet zoveel gebruikt waardoor je goeie kans hebt om de wagen te kunnen reserveren op het tijdstip dat je dit wenst. Op de website www.valckeniergroep.be/carsharing vind je alle informatie over het autodelen met filmpjes voor elke stap die je moet zetten voor je met de deelauto wegrijdt. Per deelauto is er ook een handleiding die specifiek aangeeft hoe je de auto start, elektrische kabel los- en vastmaakt enz. De eerste keer is het best wel een beetje spannend maar er is ook altijd mogelijkheid tot telefonische ondersteuning door medewerkers van Share Mobility. Je kan ook kiezen tussen verschillende types van deelauto’s. In Zottegem is dat een Renault Zoë of een Kangoo, zodat je er ook één met een groter laadvolume kan gebruiken indien je grote stukken moet vervoeren.
Wat vind je van de prijs en de betaalwijze?
De prijs komt per beurt in de buurt van deze van andere deelsystemen maar je hebt geen abonnementskosten en alles is goed geregeld in geval van pech. Het openbaar vervoer is vaak nog goedkoper maar iedereen weet dat het openbaar vervoer je niet overal brengt op een vlotte manier. Betalen gaat eenvoudig via de app en je krijgt op het einde van je reservering een volledige overzicht van je rit.
Hoe was dat eigenlijk in coroanatijden, was dat wel een goed moment om gebruik te maken van een deelauto? 
Absoluut! Bij mijn werkgever is men ondertussen overgeschakeld op het hybride werken wat betekent dat op kantoor en telewerken gecombineerd zullen blijven. Nu zovelen zich sinds de coronapandemie minder moeten verplaatsen en ook hun werk beter kunnen plannen, is er tijd om naar andere vervoermiddelen dan de auto over te stappen. Het gebruik van een auto wordt belangrijker dan het bezit ervan. Als je slechts sporadisch een auto nodig hebt, is een auto hebben een grote kost. Tegelijkertijd worden alle voorzorgsmaatregelen genomen om het autodelen veilig te laten verlopen. Merk je dat je auto’s meer in de weg staan op je oprit of op de openbare weg dan dat je er gebruik van maakt, overweeg dan om over te schakelen op autodelen.
Tot slot, speelt het klimaatvoordeel mee in je keuze voor autodelen?
Zeker en vast! Zelfs voor de coronapandemie, staan particuliere auto’s het grootste deel van de dag stil en worden ze dus niet nuttig gebruikt. Een deelauto in je buurt kan je overtuigen om geen (tweede) auto te kopen. Met een deelauto heb je wel de lusten maar niet de zorgen. Zelfs voor mensen uit de deelgemeentes kan een deelauto in het centrum van Zottegem interessant zijn. Ik kan het zeker aanbevelen: alleen maar voordelen, voor het klimaat, voor je eigen gemak én voor je portemonnee!

Meer weten over autodelen in Zottegem? Surf naar Zottegem.be/Autodelen.

 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory