Startschot autodelen in Zottegem

In Zottegem zijn vanaf 23 juni twee elektrische deelwagens ter beschikking voor inwoners via het regionaal deelsysteem van Valckenier Share. Deze wagens zijn te vinden aan de bibliotheek en aan Sanitary. Hoewel autodelen in Vlaanderen aan een opmars bezig is, was het aanbod aan deelwagens in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen tot nu toe erg beperkt. Dit initiatief, dat samen met 14 andere gemeenten is opgestart, betekent een enorme boost voor de gedeelde mobiliteit in deze regio en zal over twee jaar 272 ton CO2 besparen.

De grootste klimaatuitdaging vandaag ligt binnen de mobiliteitssector, één derde van de uitstoot in de regio komt immers van transport. De (privé)-wagen is en blijft koning en de inspanningen die geleverd worden om de wagen te laten staan, zijn niet altijd succesvol. Via een lokaal klimaatproject, gesubsidieerd door Vlaanderen, neemt intercommunale SOLVA met ondersteuning van Autodelen.net en Valckenier samen met Zottegem het initiatief om deze uitdaging aan te gaan. 

Verruimd aanbod met tal van voordelen
Autodelen is gebaseerd op een eenvoudig principe: de auto is enkel in gebruik wanneer dat nodig is. Daarna kan een andere persoon de wagen gebruiken. Een deelwagen staat minder stil, maar vervangt tot 12 privé-wagens. Een concept dat duidelijke economische en sociale voordelen met zich meebrengt en bijdraagt aan een milieuvriendelijkere mobiliteit.

En toch bestonden tot nu toe weinig autodeelmogelijkheden in Zuid-Oost-Vlaanderen, onder andere door de landelijkere context. Via Valckenier Share biedt stad Zottegem nu een ge├»ntegreerd en duurzaam, maar ook laagdrempelig alternatief voor lokale verplaatsingen aan. 

Eén abonnement, toegang tot 30 deelwagens
Zottegem stapt samen met de andere deelnemende gemeenten in het deelsysteem via dezelfde autodeelaanbieder, Valckenier Share. Inwoners kunnen via een gratis registratie gebruik maken van alle deelwagens in alle deelnemende gemeenten. Autodelen is immers pas interessant voor gebruikers als er ook een auto beschikbaar is wanneer de gebruiker er behoefte aan heeft.

Duurzamere verplaatsingen
In een eerder landelijke context als Zuid-Oost-Vlaanderen blijft een wagen zeker noodzakelijk voor bepaalde verplaatsingen. Door deze autokilometers elektrisch te rijden, is berekend dat de CO2-uitstoot zal dalen met 272 ton over de projectduur heen (bron: provinciale monitoringstool Oost-Vlaanderen). 

Gebruikers van deelwagens gaan daarnaast ook bewuster om met hun mobiliteitsgedrag. Zij leggen minder (auto)kilometers af per jaar en kiezen vaker voor andere (duurzamere) vervoersmiddelen (de zogenaamde modal shift). Autodelen laat zo toe de aankoop van een (tweede) wagen te vermijden. Lagere individuele kosten, minder fileleed en meer verkeersveiligheid zijn slechts enkele van de positieve gevolgen.

Klaar om in te stappen? 
Meer informatie vind je op www.zottegem.be/autodelen. Voor vragen of bijkomende info kan je ook steeds contact opnemen met dienst Mobiliteit via mobiliteit@zottegem.be

 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


┬ę Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory