Erfgoeddag op zondag 22 april in het teken van Egmont

Op zondag 22 april vindt Erfgoeddag plaats. Dit jaar zetten we alles in op de herdenkingsfeesten voor Lamoraal graaf van Egmont.

Lamoraal graaf van Egmont (1522-1568) was van Noord-Nederlandse afkomst. Tijdens zijn leven was hij één van de topedelen van de Nederlanden. Als generaal en politicus speelde hij een belangrijke rol in de zeer woelige periode van de tweede helft van de 16e eeuw. Zijn verbondenheid met onze stad blijkt uit het feit dat hij vóór zijn dood een grafkelder liet bouwen in de Zottegemse kerk. Op 5 juni 1568 werd hij samen met Hoorne onthoofd op de grote Markt in Brussel. Na zijn dood werd zijn lichaam overgebracht naar Zottegem. Zijn stoffelijke resten liggen nu in de crypte onder de kerk.
Om de 450ste verjaardag van de onthoofding van de graaf met de nodige luister te vieren organiseert de Stad Zottegem het Egmontjaar. Het omvat een waaier aan activiteiten doorheen het jaar.
Wie Egmont en de geschiedenis van Zottegem beter wil leren kennen kan op zondag 22 april in het Centrum voor Streekgeschiedenis deelnemen een resem activiteiten.

Gidsbeurten in het teken van Egmont

Wie was Lamoraal van Egmont? Wat waren zijn banden met Karel V en Filips II, Oranje en Hoorne? Was hij krijgsman of diplomaat? En hoe zat het met zijn executie?
Via een gegidste wandeling kom je alles te weten over het leven en de dood van de onfortuinlijke graaf. Hoe was zijn relatie met de stad Zottegem. Meer nog… hoe keek Zottegem tegen Lamoraal aan? De verhalen van de grafkelder, de twee identieke standbeelden, het kasteel, de halswervel en de schilderijen in de Raadzaal, komen aan bod tijdens deze anderhalf uur durende gidsbeurt.
 
Praktisch:
 • Drie gidsbeurten van anderhalf uur: om 10.30 uur, om 14 uur en om 16 uur
 • Vertrekpunt: Centrum voor Streekgeschiedenis, Markt 1, Zottegem
 • Vooraf reserveren noodzakelijk

Zottegem rond met Egmont

Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Graaf Lamoraal van Egmont was een machtig edelman. Toch liep het slecht met hem af. In 1568 werd hij onthoofd. Hoe kon het zover komen?
In een originele uitgave met interessante info en leuke opdrachten brengt jeugdschrijver en zanger Peter Slabbynck en grafisch ontwerpster Anja Forceville Egmont weer tot leven.
Een educatieve zoektocht waarbij de kinderen een antwoord krijgen op de vragen: wie was Lamoraal? Wanneer leefde hij? Wat heeft hij zoal gedaan? Waarom koos hij voor Zottegem? Hoe zag zijn kasteel en ons dorp er toen uit? Heeft het kasteel een spook? Waarom liet de koning hem onthoofden? Waarom werd hij onder onze kerk begraven? Waarom heeft hij twee standbeelden? En meer nog…wat betekende hij voor onze Stad Zottegem.
Aan de hand van de tastbare overblijfselen, tal van verhalen en leuke opdrachten maken de kinderen op een speelse manier kennis met de figuur Egmont en het verleden van de stad Zottegem.
Ter gelegenheid van Erfgoeddag neemt de auteur Peter Slabbynck families met kinderen, die Egmont en de geschiedenis van Zottegem beter willen leren kennen, mee op wandel door Zottegem.
 
Praktisch:
 • Leeftijd 6 tot 12 jaar - max 25 deelnemers per groep
 • Twee gidsbeurten van telkens één uur: om 14 uur en om 16 uur
 • Vertrekpunt: Centrum voor Streekgeschiedenis, Markt 1, Zottegem
 • Vooraf reserveren noodzakelijk

Egmont. Zottegems toperfgoed!

Lamoraal van Egmont was een internationaal figuur met een verblijf in Zottegem. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en het uitzicht van Zottegem. Zowel tijdens zijn leven als na zijn dood is de persoon Egmont brandend actueel in Zottegem en ver daarbuiten. Tal van boeken en studies werden over hem geschreven.
Met een select aantal stukken: memorabilia, kunstwerken, naslagwerken en archivalia die refereren naar het leven en de executie van de graaf, wordt het bureau van de burgemeester in het stadhuis ingericht tot Egmontkamer. Deze topstukken vormen samen met de schilderijen op de Raadzaal van het Stadhuis, de grafkelder, de standbeelden en uiteraard het kasteel de tastbare herinneringen. Eén voor één schetsen ze zijn relatie met Zottegem en het verhaal hoe Zottegem tegen Lamoraal aankeek.
 
Praktisch:
 • Doorlopend van 10 tot 18 uur
 • Stadhuis, Markt 1, Zottegem
 • Geen reservatie - gratis

Alle activiteiten en brochure ‘Zottegem rond met Egmont’ zijn op Erfgoeddag gratis.
Inlichtingen en reservaties via cvs@zottegem.be of via tel. 09 364 64 57

Het tapijt van Sotteghem!

Dit Egmonttapijt is een beeldverhaal over het leven van Egmont op stof, en is geïnspireerd op het Tapijt van Bayeux. Het is een wandtapijt van 25 meter en telt 25 scènes uit het leven van Lamoraal. De scènes werden geschilderd op jute koffiezakken en afgewerkt met bijhorende tekst en datum in naald en draad. Er wordt gestart bij de Gelderse Oorlog en de scènes eindigen bij de Tachtigjarige oorlog.

 
Praktisch:
 • Doorlopend van 10 tot 18 uur
 • Gratis – geen reservatie vereist
 • Kapel WZC Egmont, Deinsbekestraat 23, 9620 Zottegem
 • Organisatie: An Ruyssinck, Atelier Kouleur
 • Inlichtingen via an.ruyssinck@telenet.be
 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory