In Zottegem

 

Lamoraal graaf van Egmont werd op 5 juni 1568 samen met Hoorne onthoofd op de Grote Markt te Brussel. Naderhand werd hij begraven in de Zottegemse dekenale kerk. Sinds 1857 wordt zijn gebeente en dat van zijn vrouw tentoongesteld in een crypte toegankelijk vanop de Markt. Recent kreeg deze een beeldbepalende koepel.


Als Egmontstad pakt Zottegem verder uit met twee standbeelden en twee unieke schilderijen in de raadzaal, waar ook de halswervel wordt geëxposeerd. Samen met het Kasteel van Egmont vormen deze topstukken pijlers van het Zottegemse Egmontpatrimonium.

Lamoraal is internationaal bekend; meer zelfs in het buitenland dan in Vlaanderen, zoals de tientallen studies van de afgelopen jaren ten overvloede bewijzen. Door deze internationale figuur bij de 450ste verjaardag van zijn dood nog meer in de verf te zetten, wil de stad Zottegem zich nog sterker positioneren als dé Egmontstad.

Om de 450ste verjaardag van de onthoofding van de onfortuinlijke graaf met de nodige luister te vieren organiseert de stad Zottegem het Egmontjaar. Dit gebeurt in samenwerking met tal van verenigingen. Drie jaar lang werd aan het programma gewerkt en geschaafd tot finaal gespreid over 2018 meer dan veertig activiteiten werden weerhouden.
 

Het bloementapijt

als apotheose van het Egmontjaar

 

Het bloementapijt vormt de apotheose van het Egmontjaar. Het wordt meer dan alleen een bloementapijt. Rondom het Kasteel van Egmont en het park wordt een totaalspektakel georganiseerd. Gedurende vier dagen wordt het park omgetoverd tot een kleurrijk spektakel, opgeluisterd met optredens van diverse dans- en muziekgroepen. 's Avonds wordt het park feeëriek verlicht en kunnen de bezoekers zich vergapen aan het kleurrijke lichtspektakel met dansende fonteinen. Daarnaast wordt er ook een "foodcourt” opgesteld met foodtrucks waar men diverse specialiteiten kan degusteren. En uiteraard in de tent kan men zich verzekeren van het nodige gerstenat, waaronder "Ne Maceklier”, het speciaal door de Hoevebrouwers ontwikkelde streekbier geserveerd in speciale stenen potten. Echt iets voor de bierliefhebbers en verzamelaars.

De Gilde van de Macekliers zetten traditiegetrouw hun schouders onder dit project. De doelstellingen van de Gilde: zorgen voor "vriendschap, vreugde en plezier”, willen zij uitdragen naar een breed publiek, zowel lokaal, regionaal als landelijk. Bloemen hebben grote symboliek; ze bezorgen de mensen een feestelijk gevoel en geven positieve impulsen.

Als ontwerper werd Marc Schauteet aangezocht. Deze Zottegemnaar is zeker niet aan zijn proefstuk toe. Marc geniet wereldwijde erkenning voor het ontwerpen van prachtige bloementapijten. Zijn realisaties in Brussel, Haarlem, Frankfurt, Dubai, Warschau, Shanghai, Tel Aviv, Tokyo en tal van andere wereldsteden trokken massa’s bezoekers
Geplaatst in een groots opgezet tafereel – deze keer met een oppervlakte van ongeveer 1000m² – wordt dit een artistiek hoogstandje van internationaal niveau. Voortgaande op het aantal bezoekers van de vorige editie in 2010, verwachten we dit jaar 50.000 bezoekers.

De Macekliers zijn een gilde van zo'n 25 vrienden uit Zottegem en omgeving. Hun lijfspreuk: ‘Wij doen ’t voor ’t volk en d’eere van de stede’. De gilde is een begrip in Zottegem vanwege zijn lange bestaan, de georganiseerde activiteiten, de bloementapijten uit het verleden, het meer dan 30 jaar Sterzingen op driekoningenavond en zijn beruchte toegangsproef voor de nieuwe leden. Zie: http://www.macekliers.be/

Het thema

Kaderend in de festiviteiten van het Egmontjaar  en met een schalkse verwijzing naar de plaatselijke Macekliers, de beenhouwersgilde van Jan Breydel, waarvan een varken het logo is, bevat het eerste gedeelte het logo van de Macekliers Gilde en slingeren de nieuwe logo’s van de Stad sierlijk tussen het groen van het park naar het tweede deel en de fonteinen. Het tweede deel toont een fiere Egmont, het prachtige kasteel en de onthoofdingsscène.
Om een totaalbeeld van het tapijt te hebben moet de bezoeker een volledig rondgang maken langs de wandelpaden die afgebakend worden met een lage omheining.
Alles wordt uitgevoerd met begonia’s, dahlia’s, leisteen en schors gekweekt en geleverd door de Oost Vlaamse siertelers aangesloten bij het AVBS.

Het nieuwe Macekliersbier

>
 
Werd gebrouwen ter gelegenheid van het Egmontjaar, en omdat de Macekliers terug een origineel Zottegems biertje nodig hadden voor hun befaamde proefaflegging.
Maceklier Kjell Spoormans van de Hoevebrouwers zorgde na unanieme goedkeuring van de vrienden Macekliers voor een fris blond biertje van hoge gisting, 6,2° sterk, met een pittige moutsmaak en een gebalanceerde lichte kruid bittere afdronk, hetgeen een teruggrijpen is naar de origine van het bier. Doet een beetje aan Orval denken maar is zeker niet bitter
Het wordt geschonken in stenen bierpotten welke een absoluut collectors item zijn.

Ook de innerlijke mens versterken

Het klassieke natje en een droogje in een modern jasje gestoken, daar hebben de Macekliers ook voor gezorgd. Naast ons nieuw Macekliersbier werken we ook een "Food Concept” uit. Een tiental foodtrucks zullen naast de Tent worden opgesteld met allerhande culinaire specialiteiten van de bovenste plank. Aan de bezoekers de lekkere taak om dit alles te ontdekken en ervan te genieten.
De Egmont Evocatie en het re-enactment

Zoals in een afzonderlijke bijdrage vermeld wordt aansluitend op de site van het bloementapijt een re-enactment opgevoerd en op zondagavond vindt er  de onthoofding van Lamoraal van Egmont plaats.

Het programma

Rond het bloementapijt werd een volledig programma uitgewerkt. Een korte opsomming.

 • In de Crypte van het kasteel, tonen de Zottegemse floristen prachtige bloemstukken
 • De Stedelijke Academie Beeldend Kunst ontwierp een reeks unieke zeefdrukken. Deze kunstwerken, waarvan een beperkt aantal genummerde exemplaren zijn gemaakt, worden aangeboden aan geïnteresseerden die een exclusief aandenken aan het Egmontweekend wensen te bewaren.
 • In het park treden in de namiddag en ’s avonds diverse Zottegemse muziek- en zangverenigingen op en in de horecatent wordt een aparte muziek programmatie aangeboden.
 • Ter gelegenheid van het Egmontjaar werd een speciaal degustatiebier gebrouwen door ons lid-brouwer 'De Hoevebrouwers'. 'Ne Maceklier' wordt aangeboden in een passende bierpot. 
 • In het park wordt een Foodtruck festival georganiseerd waar verschillende specialiteiten aangeboden worden.
 • Kindercircus; animatie voor de kinderen.
 • Elke avond na zonsondergang start om de 15 min een unieke klank en lichtshow opgevoerd met dansende fonteinen. Het is een technisch huzarenstukje om deze waterpartij mooi te integreren in het park en het bloementapijt.
 • Op de Heldenlaan wordt door een aantal sponsors een nieuw gamma wagens en fietsen tentoongesteld, een soort mini auto/fiets salon
 • Re-enactment in het Beislovenpark en Egmont evocatie. 

Vrijdag 14 september  

 • 18 – 19.30 uur Bluebird - Gentse Bluesgroep Podium feesttent
 • 19 uur Officiële opening Thebaanse blazers Podium feesttent
 • 20 uur Klank en lichtspel Thebaanse blazers Podium feesttent
 • 20 – 21.30 uur De Platte Choco's  Podium feesttent
 • 21.30 – 23.30 uur John Henry Band - Rock Covers Podium feesttent
 • 23.30 – 1 uur Afsluiten avond met DJ Podium feesttent

Zaterdag 15 september

 •   14 – 14.45 uur Muziek St Maria Oudenhove Podium kasteel
 • 15 – 15.30 uur SA Muziek Woord &Dans Podium feesttent
 • 15.30 – 15.50 Locomotion Podium feesttent
 • 16 – 16.45 uur Vrije Kunstkring Podium kasteel
 • 17 – 17.30 uur Dansstudio Podium feesttent
 • 17.30 – 18.15 uur Sint Paulus Koor Podium feesttent
 • 18.30 – 19.30 uur Brussels Police Band Podium kasteel
 • 20 – 21.30 uur Ra-Ta-Tou Podium feesttent
 • 22 – 23.30 uur Bruges Swan Patrol – The 60’ Podium feesttent
 • 23.30 - 1 uur Afsluiten avond met DJ Podium feesttent

Zondag 16 september

 • 11.30 – 14 uur Aperitiefconcert Opus 7 Podium feesttent
 • 14 – 14.45 uur Muziek Velzeke Podium kasteel
 • 15 – 15.30 uur Kinder Zangkoor Podium feesttent
 • 15.45 – 16.30 uur Opus 7 Podium kasteel
 • 16.45 – 17.15 uur Sing Out Loud Podium feesttent
 • 17.30 – 18.15 uur Tiroler Blaaskapel Zottegem Podium kasteel
 • 18.15 – 19.45 uur Dust - coverband Podium feesttent
 • 20u – 22 uur Egmontevocatie Cultuuwerking Podium feesttent
 • 22u – 24 uur Gregor Terror & Calypso Gigolos Podium feesttent

Maandag 17 september

 • Doorlopend Bezoek van de scholen 
 • 20 – 22 uur  Las Rebandadas - Latino songs Podium feesttent
 • 22 uur Slotakkoord door Hans Moreels Achter Bloementapijt

 

Cultuurwerking Sotteghem
presenteert De Egmont-Evocatie

 
 

Tijdens het weekend van 14 tot 16 september vindt de apotheose van het Egmontjaar plaats. Het wordt een waarlijk Zottegems weekend, wanneer tal van Zottegemse verenigingen hun beste beentje voorzetten om het stadscentrum onder te dompelen in de sfeer van Egmont.

Cultuurwerking Sotteghem heeft met de organisatie in de eerste plaats een feestelijk gebeuren voor ogen, van Zottegemnaars, voor Zottegemnaars, door Zottegemnaars. Daarom werden in de voorbije jaren tal van Zottegemse verenigingen aangesproken om het concept uit te werken. En de respons was groot. Steeds meer nieuwe ideeën werden geopperd, plannen bijgeschaafd, nieuwe partners aangetrokken. Maar altijd bleef de eerste bezorgdheid dat het een Zottegems gebeuren moest worden, waaraan zoveel Zottegemnaars bijdragen, dat het evenement nog lang zal nazinderen.

Daarnaast moest het evenement echter voldoende body hebben om een wijdvertakte uitstraling te krijgen, zodat ook bezoekers uit Holland en Noord-Frankrijk verleid worden tot een bezoek aan de Egmontstad kunnen vinden voor een weekend vol vertier.

 

Middeleeuws re-enactment kamp

 
 

Om Lamoraal uit de stoffige geschiedenisboeken te plukken en om te toveren tot een persoon van vlees en bloed, met zijn emoties, passies en gebreken, moeten we natuurlijk ook de sfeer van zijn tijd oproepen. En daarvoor zijn er middelen beschikbaar. De "Gilde der Vaganten” tovert het  gehele weekend lang de Beisloven site om tot een middeleeuws tentenkamp. Goochelaars, kruidenvrouwen, bedelaars, kanonniers en anderen zorgen ervoor dat bezoekers de leefwereld van Egmont zullen ervaren. Actieve workshops zoals boogschieten, kruisboogschieten, trebuchet schieten, lucetten en zoveel meer brengen ons volledig in de sfeer. Maar vooral niet te missen wordt de spectaculaire confrontatie tussen de verschillende deelnemers aan de full-contact contest.

 

Op zondagnamiddag volgt dan de feitelijke evocatie.

 

Doorlopend van 13 tot 18 uur worden acht taferelen uit het leven van de graaf opgevoerd, in prachtige historische kledij. De voorstellingen, elk ongeveer tien tot vijftien minuten durend, worden tien keer herhaald, zodat geïnteresseerden van podium tot podium kunnen wandelen, en elk halfuur genieten van een verzorgde opvoering. De volgorde speelt hierbij geen rol en uiteraard zal ruimschoots de gelegenheid geboden worden om tussendoor van de Egmont/Horne biertjes te genieten.
De stijl, uitwerking en vormgeving van elke scène werd volledig overgelaten aan de vereniging(en) die de opvoering verzorgen zodat afwisseling gegarandeerd wordt, gaande van een serieuze historische discussie, over diepgaande mystieke mijmeringen, naar vrolijke slapstick...
De podia waarop deze evocatie zal plaatsvinden, worden in het stadscentrum geconcentreerd.

1. Op het marktplein

Op de Markt wisselen twee taferelen elkaar af op een groot podium dat rond het Egmontstandbeeld opgesteld zal worden.

Egmont’s diplomatieke missie naar Madrid, 18 januari 1565

In 1564 verslechterde de toestand in de Nederlanden zienderogen. Egmont werd als gezant naar de koning in Madrid gestuurd. De ontvangst die hij daar kreeg, was opvallend hartelijk. Met deze scène wordt die fantastische ontvangst in de verf gezet. Flamenco dansschool La Sonanta uit Herzele was meer dan enthousiast om dit scenario uit te werken. Egmont en Filips II dansen het diplomatieke protocol tot een streling voor oog en oor.

De herontdekking van Egmont’s graf 17 oktober 1804

Op 17 oktober 1804, toen België bij Frankrijk ingelijfd was, werden bij toeval tijdens werken aan het kerkkoor de lijkkisten van Egmont en Sabina herontdekt. ’t Rad brengt op een groot podium op het Stationsplein de sfeer van die gebeurtenis schitterend tot leven.

2. Bovenaan de Heldenlaan. Het gezin Egmont na de executie

Na de executie van Lamoraal van Egmont liet Sabina vóór hun huis aan de Zavel in Brussel een rouwkapel optrekken. Maar omdat de graaf van al zijn titels en eigendommen beroofd was, kon dit niet toegestaan worden. Alva liet de kapel onmiddellijk weghalen.
Deze wrede verstoring van het rouwproces wordt door Toneelgezelschap Velzeke (T.G.V.) op emotionele wijze vertolkt.


3. In de Ridderzaal van het Egmontkasteel. Het Huwelijk van Lamoraal en Sabina, Speyer, 8 mei 1544.

Keizer Karel arrangeerde voor de jonge graaf van Egmont een fabuleus huwelijk, dat hem naar de allerhoogste regionen van het Heilig Roomse Rijk verhief. Sabina van Wittelsbach, Paltsgravin van de Rijn, was opgevoed door de nicht van de Keizer.
De scène brengt eerst de officiële huwelijksceremonie in beeld. De plechtige afkondiging door keizer Karel contrasteert sterk met de daarop volgende braspartij. De acteurs van Toneelgezelschap Velzeke (T.G.V.) worden voor dit tafereel bijgestaan door de turnsters van Eikels worden Bomen, in de rol van narren.

4. In de Congregatiekapel, Kasteelstraat. De Beeldenstorm, augustus 1566

Lamoraal van Egmont werd als Gouverneur en Kapitein-Generaal van Vlaanderen en Artois van zeer nabij betrokken bij het religieuze conflict, en in de ogen van de koning bracht hij het er  niet al te best van af...
De stormachtige scène, een choreografie opgevoerd in de Congregatiekapel in de Kasteelstraat, toont de vernieling van de heiligenbeelden.

5. In de kapel van het dekenaal centrum, Zavel. De Balseming van het lichaam

Na zijn onthoofding werd het lichaam van Egmont in Brussel gebalsemd voordat het naar Zottegem gebracht werd. De balseming gebeurde door het verwijderen van de weke delen, zoals het hart, de hersenen, de nieren ... In de plaats werd een balsemvloeistof aangebracht, samengesteld uit tal van producten die we dagelijks in onze keuken aantreffen zoals kamillebloesem, lavendel, rozemarijn, citroenkruid, munt, tijm, salie ...
Dit bracht ’t Rad op leuke ideeën voor een ietwat lugubere koldervoorstelling, in de voor Chris De Saveur zo kenmerkende stijl. Niet te missen...

6. In CC Zoetegem. De aanhouding van Egmont en Horne, 9 september 1567
Na de Beeldenstorm had de koning een beslist het bestuur in de Nederlanden te vervangen. Oranje, Egmont en Horne zouden bij wijze van afschrikking terechtgesteld worden. De hertog van Alva werd met deze opdracht belast. Oranje trok naar zijn Duitse landgoederen in Nassau, maar Egmont en Horne hadden enkel eigendommen in de Nederlanden... Kort na zijn aankomst in Brussel nodigde Alva de beide edelen uit voor een feestmaal, en daarna vroeg hij hen om nog even naar zijn ambtswoning te komen voor een krijgsraad. Dit bleek een list te zijn, want tijdens die bijeenkomst werden de graven van Egmont en Horne in de boeien geslagen. De Suyghelingen van Polus vertolken de gebeurtenissen in het ambtshuis van Alva.


7. In de Raadzaal van het Stadhuis, Markt. Egmont’s Laatste Biecht


De nacht vóór zijn executie kreeg Egmont gezelschap van bisschop Rythovius van Ieper. Na de executie trok de bisschop met grote haast naar de Leuvense universiteit, waar hij zijn ervaring aan de rector meedeelde. Dankzij het verslag van een Engelse bisschop in ballingschap, die het hele verhaal optekende, kennen we de feiten van die laatste nacht.
’t Meibloempje brengt het dramatische verhaal in de Raadzaal van het Stadhuis op de Markt.

Avondapotheose

Om 18 uur eindigt de evocatie, en wordt iedereen richting bloementapijt geloodst, waar De Macekliers als barmhartige Samaritanen de dorstigen zullen laven, de hongerigen spijzen en de geesten verrukken met hun klank- en lichtspektakel. En ondertussen wachten we op het donker.
Tegen 20u volgt dan op de podia achter het Egmontkasteel de grootse apotheose van de Egmontevocatie, die de dramatische laatste jaren van onze graaf in beeld brengt. Tal van Zottegemse en andere verenigingen werken samen om hiervan een onvergetelijk spektakel te maken. We noemen De Vrije Kunstkring, de metal-formatie Drughada (bestaande uit de Belgische leden van de befaamde groep onder leiding van lead-zanger en Zottegemnaar Franky De Smet-Van Damme), het befaamde Crescendo-koor, de acteurs die in februari 2018 de gesmaakte Egmont-musical verzorgd hebben, hun tegenpolen die in Weert de Horne-musical brachten, Viviane De Norre, die uitblonk met haar monologen van Sabina van Beieren, Germanist Marc De Vrieze, onze metal-helden van IronBorn, ...

Al deze prachtige opvoeringen leiden naar een hoogtepunt : Egmont wordt naar het schavot gevoerd, onder begeleiding van bisschop Rithovius. Na de nodige gebeden knielt de graaf neer, en wordt zijn hoofd na 450 jaar opnieuw van de romp gescheiden! 

Wijzigingen in het programma

  
De Fotowedstrijd wordt vervangen door het Tekenkleurboek "De Graaf en de Bloemen”. 
 
In het kader van het Egmontjaar wil de Stedelijke Academie Beeldende Kunst de allerkleinsten aanspreken met de uitgave van een exclusief kleurboek.
Dit teken-kleur-boek (zo staat te lezen op de cover) is samengesteld uit een selectie originele tekeningen die de leerlingen uit de jeugdateliers maakten rond het thema Egmont. De uitgave op stevig, kwaliteitsvol tekenpapier en een extra groot formaat (50 x 37 cm) geeft het boek een heel uniek karakter. Buiten de lijntjes kleuren mag en het boek laat ruimte voor expressie en eigen fantasie van de kleine artiesten.
Sinds 1 september kunnen kinderen verdwalen tussen uitvergrote pagina’s uit het boek die opgesteld staan op de binnenplaats van de academie. Op 9 september vindt u het boek op de cultuurmarkt en met de autovrije zondag op 23 september zal een gigantisch uitvergrootte pagina uit het boek drager zijn voor de wereld-recordpoging grootste vingerverf schildering.
Het boek is verkrijgbaar aan de prijs van €10 bij de dienst toerisme, in de bibliotheek en in de stedelijke academie beeldende kunst.
 

 
 


Cultuur

Administratief Centrum Sanitary
Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem
09 364 64 61
cultuur@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur.Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory