Home  /  Natuur en milieu  /  Afval en composteren  /  Poets 2024

Poets 2024


_dsc4576-bewerkt-(1)-HdUk41

Op zaterdag 30 maart vindt de jaarlijkse lenteschoonmaak POETS plaats! We blijven inzetten op het opruimen van zwerfvuil en dat is ook nodig. Poets je mee? Want met jouw inzet maken we ook van deze lenteschoonmaak een succes. Samen gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil en maken we van Zottegem een propere stad zonder rondslingerend afval. Ook de scholen poetsen mee! 

Digitaal poetsen

Ook dit jaar werken we met WePlog, een gratis mobiele app. Deelnemers van onze lenteschoonmaak geven de straat aan die ze gepoetst hebben. Zo ontstaat een handig overzicht met opgeruimde straten want: samen maken we Zottegem proper! Je downloadt de app via de QR-code of via de appstore van je smartphone.

Inschrijven voor onze lenteschoonmaak doe je op twee manieren:

  • Registreer je op de app en word lid van het evenement: ‘Grote Zottegemse lenteschoonmaak POETS 2024’
  • Of stuur een e-mail naar milieu@zottegem.be

Alles over WePlog


Meters en peters

Sinds 2017 rekenen we op zwerfvuilmeters- en peters. Intussen zijn we met bijna 150 vrijwilligers die hun straat zwerfvuilvrij houden. Ook dit jaar gaan we op zoek naar nieuwe meters of peters. Heb je zin om regelmatig je straat schoon te houden? We helpen je graag op weg met gratis afvalprikkers en zwerfvuilzakken. Wanneer jouw vuilzak vol is, komen onze medewerkers hem ophalen. Na de lenteschoonmaak zetten we alle meters en peters in de bloemetjes. Zij verdienen tonnen respect om deze eindeloze taak te willen aanvaarden. Want zij zorgen ervoor dat wij in een groen Zottegem leven. In de toekomst hopen we dat vrijwilligers zich per deelgemeente verenigen, zoals bijvoorbeeld de succesvolle Sintgorikspoetsers.
_dsc4580-Vhi812

Wist je dat:

  • Er tijdens Poets 2023 150 vrijwilligers deelnamen aan de grote Zottegemse lenteschoonmaak? Nooit eerder waren er zoveel vrijwilligers voor onze jaarlijkse poetsactie!
  • Er meer dan 1200 lagere schoolkinderen hielpen om de straten proper te maken?
  • Er tijdens de Poets 2022 meer dan twee ton zwerfafval werd opgeruimd? Dat is en blijft een hallucinante hoeveelheid …
  • Er op ons grondgebied meer dan 120 openbare afvalbakken staan? Geen vuilbak om je afval in te gooien? Dat is al lang geen excuus meer.
  • Het ruimen van zwerfvuil de stad jaarlijks meer dan 125 000 EUR kost? Dit geld gaat naar personeelskosten, stortkosten en materieel.
  • Het aluminium deksel van een blikje nooit vergaat? En het 50 jaar duurt voor de rest van dat blikje volledig verdwijnt?
  • Het 25 jaar duurt voordat een kauwgom volledig verdwijnt en 2 jaar voor een sigarettenpeuk? En dat het zelfs 1 tot 3 jaar duurt voordat een bananen- of sinaasappelschil verdwijnt? Weggooien is dus écht geen goed idee!

Zwerfvuil/sluikstort gezien? 

Als het op zwerfvuil aankomt spelen we graag kort op de bal! Meld het ons, dan halen we het zo snel mogelijk op.

  09 364 65 13    milieu@zottegem.be