Home  /  Mobiliteit en openbare werken  /  Parkeren in Zottegem

Parkeren in Zottegem


Parkeerbeleid: wie parkeert best waar? 

Het parkeerbeleid komt tegemoet aan de parkeernoden van zowel bewoners, pendelaars, bezoekers als shoppers, en vermindert het zoekverkeer in het centrum. 
  • Shoppers en bezoekers kiezen best voor de ondergrondse parking Oud College bij een langdurig bezoek aan de winkels. Dat is de goedkoopste keuze. Voor een kort bezoek zijn de Shop & Go parkeerplaatsen de beste keuze.
  • Pendelaars hebben twee opties. Zij kunnen enerzijds terecht op de gratis pendelparking in de Deinsbekestraat. Een deel van de OCMW-parking in de Deinsbekestraat werd gratis waardoor er extra plaatsen zijn voor pendelaars. Anderzijds kunnen zij terecht op de betalende NMBS-parking. De NMBS-parking met ingang op de Broeder Mareslaan sluit op 22 maart. Vanaf dan kunnen pendelaars terecht op de betalende NMBS-parking met ingang op de Bevegemkouter.
  • Bewoners vinden binnen het nieuw parkeerplan makkelijker plaats in hun eigen straat. Binnen een blauwe of betalende parkeerzone kunnen twee bewonerskaarten aangekocht worden.

Parkeerplan

-daw3j1


Retributie

Heb je geen geldig parkeerbewijs in een blauwe of betalende parkeerzone, dan opteer je voor het retributiebedrag van 20,00 EUR. Een retributiebon is in de betalende zones geldig in de voor- of namiddag voor de vier opeenvolgende uren, in de blauwe zone voor 8 opeenvolgende uren.

Gratis kortparkeren (15 min.)

In elke straat waar betalend parkeren geldt, kan je een ticket bekomen dat recht geeft op 15 minuten gratis parkeren. Volg de  instructies op de parkeerautomaat om dit te bekomen. Per dagdeel heb je recht op 15 minuten gratis parkeertijd. Het gratis kwartier komt niet automatisch bovenop de betalende parkeertijd, je heb hiervoor een apart ticket nodig.

Shop & Go

Er zijn op verschillende locaties in het centrum Shop & Go parkeerplaatsen: 5 plaatsen boven de Heldenlaan, 2 plaatsen in de Stationsstraat en 3 plaatsen op de Zavel. Op deze Shop & Go plaatsen kan je 30 minuten gratis parkeren, van maandag tot en met zaterdag, tussen 9.00 en 18.00 uur. Na 18.00 uur en op zon- en feestdagen kan je er voor onbeperkte tijd gratis parkeren. Een parkeerschijf, parkeerticket of bewonerskaart zijn niet nodig want sensoren registreren het uur van aankomst. Bij het overschrijden van de parkeertijd komt een parkeerwachter ter plaatse en wordt een parkeerretributie van 20,00 EUR aangerekend.

Ondergrondse parking Oud College

De ingang van de ondergrondse parking met 100 publieke parkeerplaatsen bevindt zich in de Neerhofstraat. Vanuit de ondergrondse parking bereik je de Heldenlaan via een doorgang voor voetgangers. Parkeren in de ondergrondse parking is goedkoper dan bovengronds. Per uur betaal je 0,70 EUR. Het maximale tarief bedraagt 4,00 EUR per dag. De inrijhoogte is 2,10 meter.

Ben je nog niet zo vertrouwd met de ondergrondse parking? Onderstaande video helpt je op weg!

Bewonerskaart

Je kan een virtuele bewonerskaart aankopen indien je gedomicilieerd bent binnen de blauwe of de betalende parkeerzone. Per domicilieadres kunnen 2 bewonerskaarten worden toegekend. De bewonerskaart is steeds 1 jaar geldig. Een eerste kaart kost 34,50 EUR, een tweede kaart kost 70,00 EUR. De kaart kan aangevraagd worden via de website van Streeteo. Sinds 16 januari 2023 zijn de bewonerskaarten virtueel en hoeven ze dus niet meer aan de voorruit gelegd te worden.

Zorgverstrekkerskaart

Deze parkeerkaart geeft zorgverstrekkers het recht om te parkeren in de betalende en blauwe zone. Ze wordt gebruikt in combinatie met een geldige Europese parkeerschijf. De zorgverstrekkerskaart is twee jaar geldig en is gratis. Onder zorgverstrekkers worden huisartsen, kinesisten en thuisverpleegkundigen verstaan. De kaart kan aangevraagd worden via de website van Streeteo.

Parkeren voor mindervaliden

Wie een parkeerkaart voor personen met een handicap heeft, kan op het grondgebied van Zottegem gratis parkeren in de betalende zone en de blauwe zone. Er zijn op verschillende plaatsen ook voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Parkeerwinkel Streeteo

Je kan in de parkeerwinkel terecht voor:
  • vragen en opmerkingen over parkeren in Zottegem
  • betalen van een retributiebon
  • aanvragen van bewoners- of zorgverstrekkerskaarten
  • bekomen van een Europese blauwe schijf
Contactgegevens:
 Neerhofstraat 18 bus 0002, 9620 Zottegem (in ondergrondse parking Oud College, verdieping -1, voetgangersingang via Heldenlaan)
 09 360 48 77
Openingsuren:
Maandag: 14.00 - 19.00 u.
Dinsdag: 9.00 - 13.00 u. en 14.00 - 16.00 u.
Vrijdag: 10.00 - 13.00 u. en 14.00 - 17.00 u