Home  /  Cultuur, sport en vrije tijd  /  Activiteiten in de kijker  /  (onzichtbaar) Autovrije zondag 2023

(onzichtbaar) Autovrije zondag 2023


avz-website-nAZUC1

Tijdens Autovrije Zondag op zondag 17 september, zetten we duurzame mobiliteit in de kijker! 

Je krijgt de kans om de straat opnieuw te beleven tijdens geweldige activiteiten. Zo duik je in een verkeersveiligheidsbad met Virtual Realitybrillen dankzij de Vlaamse Stichting Verkeerskunde op het Stationsplein. Een dag zonder koning auto is niet alleen gezellig, het doet ook ontzettend deugd aan onze oren, longen en hart! En daarom organiseren we Autovrije Zondag dit jaar voor de vijfde keer! 

Waar auto's verdwijnen, verschijnen mensen


Rainbow Run

Trotseer jij de wolken van kleurenpoeder net als de honderden deelnemers vorig jaar? Kom dan zeker naar de publiekstrekker van Autovrije Zondag, de Rainbow Run! Starten doen we aan de Zavel, met een witte T-shirt die er na enkele meters al kleurrijk uitziet! 

Dit jaar gaan we helemaal los en loop je zoveel toertjes als je wil op het afgesloten parcours van 2,5 km. Of je nu 2,5 km of 20 km wil lopen, niets is te gek! Geniet mee van onbeperkt kleur in het autovrije centrum tot 15.30 uur: 

  De family run voor volwassenen met kids jonger dan 10 jaar. Een parcours van 1,2 km met een kleurrijke start op de Zavel om 14 uur. Dans, spring en zing mee tijdens de opwarming met MC Captain. Zo ben je helemaal klaar voor jouw run! 

  De runs van 2,5, 5 en 10 km voor volwassenen en kids ouder dan 10 jaar. We starten om 14.30 uur aan de Zavel. Wil je graag aansluiten na de family run met jouw kids? Geen probleem, wij wachten op jou! 

Wij zorgen voor heel veel kleur, een geweldige DJ, een knotsgekke opwarmer en te gekke obstakels zoals een carrousel! Jij trekt je beste loopschoenen, een zonnebril en een witte t-shirt aan. 

Praktisch

  • 13 uur: Rainbow Rundorp open (Zavel)
  • 13.45 uur: opwarming kids door MC Captain
  • 14 uur: start family run met eerste kleurensalvo door Zottegemse brandweer
  • 14.15 uur: opwarming volgende runs
  • 14.30 uur: start volwassenen (2,5, 5, 10 km of meer als je kan?)
  • Tickets: kinderen jonger dan 10 jaar - 3 euro p.p. of kinderen ouder dan 10 jaar en volwassenen 5 euro p.p. enkel te koop online 

Koop jouw tickets!

Vrijetijdsmarkt

Kom je langs op de Heldenlaan tijdens de vrijetijdsmarkt? Vanaf 13 uur ontdek je het rijke cultuur-, sport-, jeugd- en vrijetijdsaanbod in Zottegem voor groot en klein. Er komt een groot podium waar je verschillende demo’s en optredens bewondert. 

_dsc0534-(2)-7QgJ92
_dsc0577-(1)-71B9H3

Kinderattracties

De Heldenlaan wordt omgetoverd tot een mini-pretpark: een megakicker, een heuse zeepkarrenrace, een trampolinepark, een klimrots, reuzespringkastelen ... wat wil je nog meer?

Interactieve fotoshoot

Onze Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst neemt je mee tijdens een creatieve ontdekkingstocht. Dit jaar gaan we voor een psychedelische interactieve fotoshoot. Je vindt hun fotobox terug in de Stationsstraat.

Jeugdboekenverkoop

Ook de bib kan niet ontbreken tijdens de Autovrije Zondag! Zij komen in samenwerking met Route 42 met een groot aanbod jeugdboeken naar de Zavel! Je bent doorlopend welkom van 12 tot 19 uur in het OLVC Campus Centrum.


Foodtruckfestival 

Een hongertje? Op de Markt vind je vanaf 12 uur een gevarieerd aanbod van foodtrucks met heerlijke drankjes en hapjes! 

Praktische info

Op zondag 17 september maken we het stadscentrum volledig autovrij van 12.30 tot 19 uur, de hoofdstraten al vanaf 10 uur. Er geldt die dag ook een parkeerverbod vanaf 10 uur. De autovrije zone bevindt zich tussen de spoorweg (station) en de Meerlaan.

Belangrijk om weten: om veiligheidsredenen mogen in deze autovrije zone tussen 12.30 en 19 uur de parkings in de autovrije zone niet gebruikt worden. De parkings die wel beschikbaar zijn liggen vlak buiten het centrum: De Muze (Beislovenstraat), OCMW (Deinsbekestraat), Ledebergstraat, Lyceumstraat, Heilig Hartplein, Bevegemse Vijvers. Opgelet: de Désiré Van Den Bosschestraat is niet voorbestemd om te parkeren. De bussen verhuizen voor deze gelegenheid naar de achterkant van het station. AZ Sint-Elisabeth is bereikbaar via de Broeder Mareslaan en de Godveerdegemstraat.

We vragen aan inwoners en handelaars in het centrum om hun wagen ofwel in hun garage te plaatsen of deze – liefst zaterdagavond al maar zeker vóór 10 uur zondagmorgen – op één van bovenvermelde parkings te plaatsen. Bezoekers van buiten het centrum worden aangeraden om zoveel mogelijk autovrij te komen.

Naar ’t schijnt begint de zomer pas op 17 september, Farys zorgt voor gratis drinkwater om alle dorstigen te laven! 

farys-kleur-pos-rgb-h16PJ1
plan-autovrije-zondag-2023-HXr0G1
rainbowrun-2023_family-run-WDqFg2
rainbowrun-2023_afgesloten-parcours-lrA003