Home  /  Cultuur, sport en vrije tijd  /  Activiteiten in de kijker  /  Maand van de duurzaamheid

Maand van de duurzaamheid


Oktober is de maand van de duurzaamheid! Voor deze speciale maand sloegen de milieu- en klimaatraad (MKR) en de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) de handen in elkaar. De huidige klimaatveranderingen lieten de twee raden samenwerken en ook samen actie ondernemen. We bundelden de krachten om allerlei activiteiten te organiseren zodat Zottegem een leefbare omgeving blijft. Ook de bibliotheek in onze stad zet haar schouders onder het project.

We starten de maand van de duurzaamheid met de mondiale week van Fair Trade op 5 oktober. We zetten de mondiale week in de schijnwerpers door de secundaire scholen te motiveren een muurschildering te plaatsen. Die wordt gecreëerd door Kymo One, een Zottegemse graffitikunstenaar. Zo maken we een vijfdelige muurschildering, waarbij de Zottegemnaar het thema bepaalt. Op het einde van de actiemaand wordt de vijfdelige muurschildering opgesteld op een centrale plaats in Zottegem. Ook de lagere scholen worden gevraagd om een duurzaam thema in de kijker te zetten tijdens de duurzame maand. In ons volgende infoblad blikken we terug op alle ingestuurde acties.

Activiteiten

Fietszoektocht

De maand van de duurzaamheid wordt op gang getrapt met een fietszoektocht. Van 3 september t.e.m. 16 oktober ontdekken gezinnen per fiets het thema fair trade en lokale producten. Wil je graag deelnemen? Dat doe je via de deelnameformulieren in de bib, Sanitary, wereldwinkel en het oud stadhuis. Op 29 oktober om 11.00 uur vindt in de Wereldwinkel van Zottegem de prijsuitreiking plaats. Deze fietstocht komt er door de werkgroep Faire Trade van de Gros.

Deelnameformulier fietszoektocht

SDG-kar 

Van 5 tot 19 september komt de SDG-kar naar de Bibliotheek van Zottegem. SDG staat voor ‘Sustainable Development Goals’ (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen). De zeventien SDG’s zijn doelstellingen om samen een eind te maken aan armoede en ongelijkheid, om de planeet beter te beschermen en ervoor te zorgen dat iedereen welzijn en vrede ervaart.

De SDG-kar zet de zeventien SDG’s op een rijtje, met concrete tips om een eigen steentje bij te dragen aan een betere wereld. De doelstellingen worden uitgelegd in begrijpbare taal, op maat van kinderen én volwassenen. Meer info over de SDG’s vind je hier

Infoavond zorgplichtwetgeving

Op 13 oktober om 20.00 uur wordt in het OC van Strijpen een infoavond georganiseerd over de zorgplichtwetgeving. Deze evolutie in de internationale wetgeving zorgt ervoor dat grote bedrijven op een afdwingbare manier milieunormen en mensenrechten respecteren.

Opendeurdag wereldwinkel

Op 15 oktober van 10.00 - 17.00 uur slaat de Wereldwinkel in de Hoogstraat 28 haar deuren open. Iedereen is welkom om de werking en het assortiment van de wereldwinkel te ontdekken. 

Acties scholen

Alle scholen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de oproep van de organisatoren om in de week van de Fair Trade als school op te staan voor het klimaat. Zo hopen we op 21 oktober een uitgebreid actiepakket van de scholen voor te stellen. 

Workshop regenwater 

Op 22 oktober om 10.00 uur komen we meer te weten over de infiltratie of retentie van
regenwater tijdens deze workshop. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact dat onze
stad ondertekend heeft, streeft de doelstelling na om 1m³ water per inwoner op te vangen of vertraagd te laten insijpelen. Hoe we daar samen aan werken leren we tijdens de workshop. 

Voorstelling coöperatie

Op 27 oktober om 20.00 uur ontdekken we in OC Strijpen hoe een coöperatie in zijn werk gaat en hoe jij als burger de verschillende participatiemogelijkheden ontdekt. Alles wordt helder uitgelegd door de coöperatie Denderstroom in het OC Strijpen. 

11 tafels

11.11.11 Zottegem nodigt iedereen uit voor de 11 tafels in november. Op 4 november gaat de eerste de tafel door. Elf gastgezinnen koken een driegangendiner en brengen een interessante groep tafelgenoten bij elkaar. De eerste tafel gaat door op 4 november. Benieuwd naar alle tafels? Voor meer informatie mail je naar katrien@baele.eu. 

Ik schrijf in voor de tafels van 11