Home  /  Wonen en (ver)bouwen  /  Bouwen en verbouwen  /  Renovatieverplichting

Renovatieverplichting


Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor huizen en appartementen. Alle energieverslindende huizen en appartementen moeten vanaf 2023 verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop.


Voor wie?

Iedereen die in Vlaanderen een huis of appartement koopt met label E of F wordt verplicht om binnen de 5 jaar na overdracht, de woning te renoveren tot minimaal EPC-label D. Dit moet bewezen worden door middel van een nieuw EPC-attest.

De renovatieverplichting is er enkel bij:

  • Een notariële overdracht in volle eigendom;
  • Het vestigen van een opstalrecht;
  • Het vestigen van een erfpacht.


Wat als ik niet renoveer? 

Als na 5 jaar blijkt dat jouw woning niet voldoet aan de renovatieverplichting, kan je een administratieve geldboete krijgen van 500 tot 200 000 EUR. Het betalen van deze boete, betekent niet dat je nadien vrijgesteld wordt van de renovatieverplichting. Je krijgt een nieuwe termijn waarbinnen het label behaald moet worden.


Wat in de toekomst?

Label D is een eerste tussenstap: Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2050. Het langetermijnpad werd vastgelegd met verstrengingen in 2028, 2035, 2040 en 2045.


Financiële steunmaatregelen

Er zijn heel wat maatregelen om je financieel te steunen bij de renovatieverplichting:


Hulp nodig bij jouw renovatie? 

Wil je graag advies om jouw woning energiezuinig te renoveren maar weet je niet waar te beginnen? Schrijf je dan in voor het gratis renovatieadvies aan huis. Zo krijg je advies op maat van jouw woning.

Of volg je liever een interessant workshop rond energiezuinig (ver)bouwen? Schrijf je dan in voor een Energiefitsessie


Alle info over de renovatieverplichting