Home  /  Welzijn en onderwijs  /   Noodhulp Oekraïne

Noodhulp Oekraïne


De oorlog in Oekraïne beroert ieder van ons en brengt een golf van solidariteit op gang. Ook veel Zottegemnaren willen het Oekraïense volk steunen en hun steentje bijdragen.
 
Info websites en callcenter 

  • Info-ukraine.be: een website van de federale overheid met een overzicht van de hulpmogelijkheden en antwoord op vragen rond huisvesting, verblijf in België, rechten van Oekraïners, algemene vragen, …
  • Vlaanderen helpt Oekraïne: een initiatief van de Vlaamse Regering om alle uitdagingen voor onze regio naar aanleiding van het conflict in Oekraïne te bundelen op één platform voor alle lokale besturen.
De federale overheid opende ook een algemeen informatienummer 02 488 88 88.
Dit callcenter is bereikbaar elke dag, van 9.00 uur tot 17.00 uur.
 
Hoe kan je helpen?

#hulpgoederen

Humanitaire organisaties ter plaatse zijn op dit moment het meest gebaat bij financiële giften. Zo kunnen ze aan de basisbehoeften voldoen. Met de giften voorzien ze vooral voedsel en medische goederen voor de Oekraïense getroffenen.
 
Via Oekraine 12-12 (het Belgische consortium voor Noodsituaties) kan je mensen in de getroffen regio helpen: www.1212.be.
 
Heb je een inzamelactie op poten gezet? Dan kan je terecht bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen of op de Facebookpagina van de Oekraïense ambassade in Brussel. Zij coördineren het transport van ingezamelde goederen.

#plekvrij

Honderdduizenden Oekraïners zijn op de vlucht. Vele instanties samen werken momenteel hard om de nodige opvangplaatsen te voorzien. Ook in Zottegem werd de #plekvrij oproep verspreid. Wie zijn huis wil openstellen om mensen uit Oekraïne op te vangen, kon zich daarvoor aanmelden. Momenteel verwerken onze medewerkers van het Sociaal Huis alle aanmeldingen. Je aanmelden is niet langer mogelijk.
 
Heb je je reeds aangemeld voor een #plekvrij? Dan neemt een van onze medewerkers telefonisch contact met je op om de praktische zaken te bespreken.
 
#vragen
Heb je nog andere vragen? Dan kan je mailen naar solidariteit@zottegem.be.
 
2022 03 03_Beeld hulp Oekraine