Home  /  Natuur en milieu  /  Afval en composteren  /  Poets 2022

Poets 2022


Op zaterdag 2 april vindt de jaarlijkse lenteschoonmaak ‘POETS’ plaats. We blijven inzetten op het opruimen van zwerfvuil en dat is ook nodig. Poets je mee? Want met jouw inzet maken we ook van deze lenteschoonmaak een succes. Samen gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil en maken we van Zottegem een propere stad zonder rondslingerend afval. Ook de scholen helpen mee en poetsen op 1 april. 

Nieuw: digitaal poetsen
Dit jaar werken we met WePlog, een gratis mobiele app. Deelnemers van onze lenteschoonmaak geven de straat aan die ze gepoetst hebben. Zo ontstaat een handig
overzicht met opgeruimde straten want: samen maken we Zottegem proper! Je downloadt de app via de QR-code of via de appstore van je smartphone.
 
Inschrijven voor onze lenteschoonmaak kan op twee manieren:
  • Registreer je op de app en word lid van het evenement: ‘Grote Zottegemse lenteschoonmaak POETS 2022’
  • Of stuur een email naar milieu@zottegem.be.
 
Meters en peters
Sinds 2017 rekenen we op zwerfvuilmeters- en peters. Intussen zijn we met 146 vrijwilligers die hun straat zwerfvuilvrij houden. Ook dit jaar gaan we op zoek naar nieuwe meters of peters. Heb je zin om regelmatig je straat schoon te houden? We helpen je graag op weg met gratis afvalprikkers en zwerfvuilzakken. Wanneer jouw vuilzak vol is, komen onze medewerkers hem ophalen. Na de lenteschoonmaak op 2 april zetten we alle meters en peters in de bloemetjes. Zij verdienen tonnen respect om deze eindeloze taak te willen aanvaarden. Want zij zorgen ervoor dat wij in een groen Zottegem leven. In de toekomst hopen we dat vrijwilligers zich per deelgemeente verenigen, zoals bijvoorbeeld de succesvolle Sint-Gorikspoetsers.

Wist je dat:
  • Er vorig jaar 333 vrijwilligers deelnamen aan de grote Zottegemse lenteschoonmaak? Nooit eerder waren er zoveel vrijwilligers voor onze jaarlijkse poetsactie!
  • Er tijdens de Poets 2021 meer dan twee ton zwerfafval werd opgeruimd? Dat is en blijft een hallucinante hoeveelheid…
  • Er op ons grondgebied meer dan 120 openbare afvalbakken staan? Geen vuilbak om je afval in te gooien? Dat is al lang geen excuus meer.
  • Het ruimen van zwerfvuil de stad jaarlijks meer dan 125 000 EUR kost? Dit geld gaat naar personeelskosten, stortkosten en materieel.
  • Het aluminium deksel van een blikje nooit vergaat? En het 50 jaar duurt voor de rest van dat blikje volledig verdwijnt?
  • Het 25 jaar duurt voordat een kauwgom volledig verdwijnt en 2 jaar voor een sigarettenpeuk? En dat het zelfs 1 tot 3 jaar duurt voordat een bananen- of sinaasappelschil verdwijnt? Weggooien is dus écht geen goed idee!
Als het op zwerfvuil aankomt spelen we graag kort op de bal. Zie je zwerfvuil of een sluikstort? Laat het ons weten: 
bel 09 364 65 13 of email milieu@zottegem.be. Dan halen we het zo snel mogelijk op.
Herasbanner Poets 2022 LR