Zwerfvuilopruimactie POETS

Dagelijks bezwijken koeien aan de verwondingen die ze oplopen door het binnenkrijgen van zwerfafval. Weggegooide blikjes en flesjes in de graskant: dat zijn de grote boosdoeners. Vaak vliegen ze tot in gras- of maïsvelden, en wanneer de boeren maaien, wordt het zwerfvuil mee verhakseld en komt het in het veevoer terecht. Op die manier krijgen runderen kleine stukjes glas en ijzer binnen. In het boerenjargon heet het dat een koe "het scherp” krijgt.

Veeartsen kennen het letsel dat de afvalstukjes veroorzaken in de magen van runderen als "scherp-in”. Het leidt tot verminderde melkproductie, ziekte en uiteindelijk tot sterfte. Een pijnlijke dood voor een koe bovendien. En het komt verrassend vaak voor. Uit schattingen blijkt dat in Vlaanderen jaarlijks zowat 6.000 koeien ziek worden door zwerfafval. Velen daarvan sterven. Naast dat dierenleed veroorzaken de scherp-ins veel economische schade bij rundveehouders. De kosten lopen in de honderdduizenden euro’s.

Elk jaar pakt de stad Zottegem uit met een sensibiliseringscampagne rond zwerfvuil. Dit jaar is de slogan: Elke dag sterft 1 door zwerfafval – jij bent toch geen rund?

Op zaterdag 30 maart organiseert de stad naar jaarlijkse traditie de grote zwerfvuilopruimactie POETS. Ook dit jaar steken niet enkel de Zottegemse scholen, dit evenwel op vrijdag, de handen uit de mouwen. De stad doet een oproep naar de bevolking om massaal deel te nemen aan deze actie - samen met je buren, met je (jeugd)vereniging, met het oudercomité, met je kinderen en kleinkinderen. Iedereen is welkom! Al het opgeruimde zwerfvuil zal tentoongesteld worden op de Markt.
Inschrijven voor de poetsactie kan je door te mailen naar jan.scheerlinck@zottegem.be en dit tot en met woensdag 27 maart 2019. De stad zorgt voor logistieke ondersteuning (fluohesjes, afvalprikkers, witte en blauwe zakken en handschoenen).

De voorbije jaren deed de milieudienst een oproep naar meters of peters, personen die zich inzetten om enkele straten in hun buurt zwerfvuilvrij te houden. Intussen hebben zich al 54 vrijwilligers voor dit initiatief aangemeld. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van 2017! Meters en peters krijgen van de milieudienst afvalprikkers en zwerfvuilzakken ter beschikking om hun straat zwerfvuilvrij te houden. Eenmaal de zak vol is komen de stadsdiensten deze ophalen. De peters en meters ruimen enkel zwerfvuil op, géén sluikstorten. Wie graag zijn bijdrage levert aan een nette omgeving, mag zich hiervoor nog steeds aanmelden bij de milieudienst.
 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory