Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegemse straatverlichting gaat opnieuw aan

6 okt 2023

Zottegemse straatverlichting gaat opnieuw aan


Fluvius is deze week gestart met de omschakeling van de straatverlichting. In het centrum brandt de straatverlichting ’s nachts al opnieuw, de andere straten volgen in de komende weken. Tegen eind oktober brandt alle Zottegemse straatverlichting opnieuw zoals voor de besparingsoefening in 2022.

Naar aanleiding van de stijgende energiefactuur, doofde Zottegem in oktober 2022 Zottegem alle straatverlichting tussen 23 en 5 uur. Om een antwoord te bieden op de groeiende bezorgdheid van inwoners, kondigde het bestuur eind augustus aan dat de straatverlichting opnieuw zou ingeschakeld worden. Omdat netbeheerder Fluvius enkele honderden verdeelkasten manueel moest omschakelen, neemt dit enige organisatie in beslag.

Fluvius is deze week van start gegaan met de omschakeling van de verlichting. In de komende weken zullen alle straten omgeschakeld worden en wordt de situatie terug zoals ze was voor oktober 2022. Dit wil zeggen dat de LED-verlichting sinds 4 oktober ’s nachts gedimd wordt, in plaats van volledig uitgeschakeld. In de straten waar er nog geen LED-verlichting is, is dimmen niet mogelijk. Daar blijft de straatverlichting voortaan opnieuw de hele nacht branden. Tegen eind oktober zouden alle straten omgeschakeld moeten zijn.

LED-straatverlichting is een stuk duurzamer en makkelijker te hanteren. Die kunnen we bijvoorbeeld dimmen in plaats van volledig uit te schakelen. Daarom maken we in Zottegem versneld werk van de verledding van onze straatverlichting. 55% van onze verlichting is nu al LED-verlichting. Dat is zo’n 13% meer dan het Vlaamse gemiddelde. We blijven ook jaarlijks tot een half miljoen euro investeren. Dankzij dit hoog investeringsritme zou de volledige Zottegemse straatverlichting tegen 2025 uit LED-verlichting moeten bestaan.