Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Energiebesparende maatregelen Bevegemse Vijvers

15 mei 2023

Energiebesparende maatregelen Bevegemse Vijvers


Stedelijk zwembad blijft gesloten tijdens werken van begin januari tot half maart

Het stedelijk zwembad gaat de groene toer op: tussen januari en maart worden er grondige onderhoudswerken aan de technische installaties en energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Tijdens die periode blijft het zwembad gesloten. De sport- en jeugddienst blijft wel toegankelijk, net als de grote sporthal, de feestzaal en de tafeltenniszaal.

In maart kondigde AGB Zottegem aan dat het een energieprestatiecontract afsloot met Equans, waardoor de Bevegemse Vijvers 6% besparen op elektriciteit, 24% op aardgas en 14% op water. Om die besparingen te realiseren, moeten enkele energie- en waterbesparende maatregelen doorgevoerd worden. Het sportcomplex krijgt onder meer een nieuwe filterinstallatie, een turbiditeitsmeter, een omgekeerde osmose-installatie voor waterzuivering, een nieuwe zoutelektrolyse, extra zonnepanelen, elektrische warmtepompen, een nieuwe ketel en ledverlichting.

Het contract dat we met Equans afsloten is ambitieus maar niet meer dan normaal in de huidige tijden. De werken die we doorvoeren zorgen niet enkel voor een besparing in de portefeuille, maar ook voor een besparing van 1485 ton CO2. Dat is evenveel als wat 124 hectare bos aan CO2 uit de lucht kan halen. Helaas moeten we tijdens de werken het zwembad sluiten en kunnen we twee maanden lang geen zwemmers ontvangen. Onze sportdienst werkt samen met de zwemclubs en scholen alternatieve oplossingen uit. Privézwemmers met een jaarabonnement kunnen dit uiteraard met twee maanden laten verlengen. Belangrijk is wel dat de andere faciliteiten in het sportcomplex, zoals de verschillende sportzalen, de feestzaal en de sport- en jeugddienst, tijdens de werken wel gewoon open blijven. Alle zwemmers verwelkomen we midden maart graag opnieuw, in een volledig energetisch verantwoord zwembad!