SABK studieaanbod schooljaar 2020-2021

Kunst beroert en ontroert, zelfs en nog meer in bewogen tijden. Zin om je creativiteit te ontplooien? Om je artistieke talenten te ontwikkelen? Schrijf je dan nu in voor een opleiding aan de Stedelijke Academie Beeldende Kunst! Er is keuze uit een breed en kwaliteitsvol studieaanbod voor alle leeftijden vanaf 6 jaar.

Eerste, tweede en derde graad

Voor de eerste (6-7 jaar) en tweede (8-11 jaar) graad willen we een inspirerende omgeving zijn. Via de beeldende kunst zetten we kinderen aan tot het speels creëren en experimenteren met allerlei materialen en technieken. In de derde graad (12 tot 18 jaar) helpen we leerlingen op een creatief spoor, met de hedendaagse beeldtaal als inspiratiebron en leidraad. Vanuit hun interesses worden ze individueel begeleid om ideeën vorm te geven. De derde graad kan een creatieve aanvulling zijn op het leerplichtonderwijs en/of een voorbereiding op hoger kunstonderwijs.

Beeldatelier 6 tot 12 jaar: 2 lestijden per week, 2 + 4 studiejaren (voor deze leeftijdsgroep worden naast de gebruikelijke lesmomenten op woensdag en zaterdag nieuwe klassen georganiseerd, aansluitend op de lesuren van het dagonderwijs) 
Beeldatelier 12 tot 18 jaar: 4 lestijden per week, 6 studiejaren
Digitaal beeldatelier 12 tot 18 jaar: 4 lestijden per week, 4 studiejaren
Initiatieatelier vanaf 18 jaar: 4 lestijden per week, 2 studiejaren

Vierde graad en specialisatiegraad

Vanaf 18 jaar, 8 lestijden per week, 5 studiejaren (vierde graad) of 2 studiejaren (specialisatie). Er is keuze uit diverse creatieve opleidingen. 

Schilderkunst: ontwikkeling van de artistieke persoonlijkheid staat centraal. Je maakt kennis met zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars. Je leert omgaan met de diverse aspecten van de beeldtaal: vorm, compositie, lijn, kleur, contrast. Ook de verschillende schildertechnieken komen aan bod. Aanvankelijk wordt met opdrachten gewerkt, vanaf het derde jaar werk je aan eigen thema’s. Je ontwikkelt een persoonlijke stijl onder individuele begeleiding en met respect voor jouw eigenheid.

Tekenkunst: leren tekenen in tezelfdertijd een kwestie van concentratie en van ontspanning, met aandacht voor technische beeldaspecten, expressie en interpretatie. Aan de hand van oefeningen met verschillende materialen en technieken word je de weg gewezen. Hierbij wordt belang gehecht aan zowel technische beeldaspecten (compositie, opbouw, perspectief, verhoudingen…) als aan expressie en interpretatie. Zo ontwikkel je een persoonlijke beeldtaal.

Fotokunst: hier vloeien analoge en digitale fotografie door elkaar, met een cocktail van technische aspecten en beeldende, inhoudelijke en artistieke inbreng. Basis van camera, bewerking, studiofotografie, de flits, grootformaat … alle aspecten komen gedurende de opleiding aan bod. Rode draad is op een creatieve manier met fotografie bezig zijn, waarbij de persoonlijke ontwikkeling centraal staat.

Keramiek: leer zowel functionele als vrije sculpturale vormgeving en ontdek alle mogelijkheden van klei.

Beeldhouwen en ruimtelijke kunst: de grondbeginselen van beeldhouwkunst staan centraal in het atelier. Materie, massa, volume, zwaartekracht, huid… zijn het vertrekpunt voor het maken van objecten. Zowel abstracte als figuratieve kunst komen aan bod. Naargelang jouw persoonlijkheid en wensen wordt een traject uitgewerkt op maat. Het creatieve en artistieke aspect primeert op het louter technische. Er kan gewerkt worden met klei, gips, polyurethaan, beton, silicone, schuimen, hout, staal, pvc…  De materialen worden gekozen vanuit een persoonlijke voorkeur en in samenspraak met de docent.

Cross-over-project: nieuwe uitdaging voor studenten met artistieke ervaring. Na het beëindigen van een bepaalde discipline ontwikkel je een nieuw project door je verworvenheden te combineren met een andere discipline. Samen met een mentor stippel je een eigen parcours uit.

Grafiekkunst: de oorspronkelijke functie, kunstwerken reproduceren, heeft plaatsgemaakt voor een autonome kunstvorm waarbij verschillende disciplines kunnen samenkomen. Etsen, houtsnede, zeefdruk, digitale en fotografische drukprocédés, polyesterlithografie in combinatie met onderzoek en experiment, worden als middel aangewend om tot een persoonlijke beeldtaal te komen. Dit proces wordt individueel ondersteunt door de docenten en ontwikkelt een evolutie in kijken, denken en doen.

Kunstgeschiedenis en kunstactualiteit: korte opleiding gericht tot de niet-creërende cultuurliefhebber die zich wil ontwikkelen tot kritische kunst- en cultuurkenner. Enerzijds is het een wandeling doorheen de kunstgeschiedenis vanuit een breed perspectief. Anderzijds wordt de kunstactualiteit, namelijk lopende tentoonstellingen, geduid en gecontextualiseerd. De lessen worden verrijkt met tentoonstelling- en museum bezoeken.

Inschrijvingen

Nu de federale coronarichtlijnen er goed uit zien voor het kunstonderwijs, kijken we er naar uit ons schooljaar 2020-2021 op een vrij normale manier te starten en verwelkomen we je graag in onze Academie! Inschrijven kan tot en met dinsdag 30 september: op het secretariaat (Trapstraat 45, Zottegem) op dinsdag, woensdag en vrijdag van 13.30 tot 19.30 uur en op zaterdag van 9 tot 12.30 uur, of online via de website www.sabkzottegem.be.
 
 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory