Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Opmerkelijke samenwerking: Politie, ocmw en caw organiseren samen een (crisis)opvangnetwerk

28 apr 2021

Opmerkelijke samenwerking: Politie, ocmw en caw organiseren samen een (crisis)opvangnetwerk


Wat doe je, wanneer je plots niet meer in jouw woning terecht omwille van een noodgeval? In Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem slaan de Politie, de OCMW’s en het CAW de handen in elkaar. "Samen organiseren we een netwerk van vijf noodwoningen. Het gaat om acute hulp en een noodoplossing voor mensen en gezinnen die niet meteen bij familie of vrienden terechtkunnen of niet de financiële draagkracht hebben om meteen een andere oplossing te vinden”, licht Bart Dewaele van CAW Oost-Vlaanderen toe. "De nood aan dit soort oplossingen is reëel.”

Hoe gaat het in zijn werk?

Het netwerk omvat op dit moment vijf noodwoningen: twee in het beheer van OCMW Zottegem, een van OCMW Herzele, een van OCMW Sint-Lievens-Houtem en een van CAW Oost-Vlaanderen. Elke woning biedt plaats aan een gezin van vier personen, in twee woningen kunnen zelfs gezinnen van meer dan vijf personen tijdelijk onderdak vinden.

De Politie uit zone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem, de drie OCMW’s en CAW Oost-Vlaanderen kunnen mensen en gezinnen aanmelden in acute situaties en wanneer ze nergens anders terechtkunnen. Ze kunnen er twee weken verblijven en die termijn kan eventueel verlengd worden met 2 weken. Tijdens hun verblijf worden mensen begeleid door het CAW. Hen terug op weg helpen naar een gepaste woonsituatie en/of hulpverlening is daarbij het doel.

Waarom?

"Dit netwerk biedt een antwoord op een reële nood op het terrein”, weten hoofdinspecteurs De Buyst en De Cooman, teamchefs van de diensten Slachtofferbejegening en Jeugd & Gezin binnen de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. "Door deze samenwerking kunnen we bijvoorbeeld slachtoffers van zware woningbranden onmiddellijk onderdak geven. Dat deze tijdelijke verblijfplaats in eigen streek en dus nabij het werk of de school van de betrokkenen is wordt als een groot voordeel ervaren.”

Ook de bevoegde schepenen van de deelnemende OCMW’s zijn tevreden met de nieuwe samenwerking: als stad of gemeente hebben we niet altijd de middelen om meerdere noodwoningen te voorzien of voldoende doorstroom te realiseren. Door deze samenwerking zijn er voor elk van de partners meerdere woningen en meer aanklampende begeleiding beschikbaar. Dat gemeenten in dezelfde regio of eerstelijnszone de handen in elkaar slaan, is een stap in de juiste richting en een slimme en kostenefficiënte oplossing.