Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Gratis hoornaarval voor Zottegemnaar

28 mrt 2024

Gratis hoornaarval voor Zottegemnaar


! Opgelet: de vallen zijn voorlopig allemaal de deur uit. Laat je gegevens achter, dan laten we je weten wanneer je een val kan komen ophalen.

verwittig mij

Samen met imkersvereniging de Biemansgilde, gaat stad Zottegem de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar. De soort is een gevaar voor de biodiversiteit en vereist een selectieve bestrijding, daarom verdeelt de stad gratis hoornaarvallen onder haar inwoners. Alle informatie via zottegem.be/hoornaar.

Een groot deel van de Milieu14daagse draaide rond de verdelging van de Aziatische hoornaar. Zo kwamen enthousiaste burgers vorige week samen om zelf hoornaarvallen te leren maken. We zetten maximaal in op een selectieve bestrijding van de Aziatische hoornaar. De soort vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit en brengt het bestaan van de Europese hoornaar en andere insecten in gevaar. Het is daarom belangrijk dat enkel de Aziatische hoornaar wordt verdelgd, zonder dat daarbij andere soorten in het gedrang komen. Om dat te kunnen bewerkstelligen verdelen we gratis hoornaalvallen onder onze inwoners.

Effectieve bestrijding

We gebruiken voor de vallen een lokstof. We vragen daarom aan elke burger om een afsluitbaar potje van ongeveer 25 cl mee te nemen voor het transport. Wie achteraf graag zelf aan de slag gaat met een lokmiddel, kan dat ook met enkele eenvoudige ingrediënten. Zo mix je 1/3 (goedkope) witte wijn, 1/3 blond bier en 1/3 suiker(stroop).

Afhaallocatie: Administratief Centrum Sanitary, Gustaaf Schockaertstraat 7

Openingsuren: Elke werkdag van 9 – 12 uur, op woensdag ook van 14 – 16 uur en donderdag van 17 – 19.30 uur.


Verdelging door brandweer

In het voorjaar maakt de Aziatische hoornaar een primair nest, deze nesten zijn relatief klein, beperkt bevolkt en hangen meestal dicht tegen de grond in een lage haag of aan een afdak. Vanaf midden juli maakt de Aziatische hoornaar een secundair nest. Dit nest hangt hoger, vaak in hoge bomen en is sterk bevolkt.

Hoe meer primaire nesten we verdelgen, des te minder secundaire nesten voor het volgend jaar. Er snel bij zijn is dus de boodschap als we de verdelging grondig willen aanpakken. Een nest van de Aziatische hoornaar wordt best altijd gemeld via vespawatch.be. De melding van nesten dient voornamelijk voor verder onderzoek rond bestrijding. Daarnaast is het ook belangrijk dat we inzetten op de effectieve verdelging ervan. Nesten die een direct risico voor de mens opleveren of hinder veroorzaken in de buurt van mensen, worden door de brandweer verdelgd. Brandweerzone Vlaamse Ardennen roept op om geen aanvragen meer in te dienen als het nest van de Aziatische hoornaar niet hinderlijk of risicovol is. In dit geval gebeurt de verdelging altijd door een privaat bestrijder.

Alle info over de Aziatische hoornaar en de gratis hoornaarvallen via zottegem.be/hoornaar.