Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Carnaval 2022 gaat niet door

Carnaval 2022 gaat niet door


Het stadsbestuur heeft in overleg met de Carnavalraad en de verschillende Feestcomités beslist om Carnaval 2022 af te gelasten. De huidige epidemiologische situatie laat het niet toe om al over vijf weken, bij de start van de carnavalsvieringen in Zottegem, een massabijeenkomst te organiseren.

Carnaval, dat is voluit vieren en genieten. Genieten van de stoet maar ook je uitleven in volle cafés en op de carnavalsfuif. Dat alles is onmogelijk veilig te organiseren in de huidige coronasituatie. Het doet ons bijzonder veel pijn maar dat is de realiteit. We hebben deze beslissing genomen in nauw overleg met de Carnavalraad en de Feestcomités. De druk op de zorg is te groot en ieders gezondheid gaat voor. We kunnen geen risico’s nemen - aldus het stadsbestuur.
 
Een carnavalstoet brengt meer dan duizenden mensen op de been. Het is een absoluut topevenement in onze stad. Carnaval Zottegem, dat is carnaval op een hoog niveau. We vinden het echt heel jammer om voor het tweede jaar op rij te moeten annuleren. Een beperkte of aangepaste editie? Daar hebben we over nagedacht, maar dat is niet het carnaval waar wij en elke carnavalsgroep voor staan: de beste kwaliteit bieden, genieten en blijven plakken in de vele cafés. We willen enkel gaan voor een volwaardige carnavalsbeleving, zoals het hoort.

Lieven Buysse (voorzitter Feestcomité Zottegem) en Martine Van Den Broucke (voorzitter Carnavalraad Zottegem), beamen: "Wij sluiten ons unaniem aan bij de beslissing van het stadsbestuur, want carnaval veilig organiseren is onmogelijk. Ook de voorbereidingen, zoals de werken aan de wagens en choreografieën inoefenen, zijn moeilijk coronaproof te regelen. Er is ook bij de verschillende carnavalsgroepen en cafés veel ongerustheid. Ze haken, geheel begrijpelijk, af. Het is goed dat ze vandaag weten waar ze aan toe zijn.”
 
Het stadsbestuur zal nagaan en evalueren of er interesse is bij de carnavalisten en de Feestcomités om eventueel op een later tijdstip carnaval te organiseren. Als daar een draagvlak voor zou zijn, de coronasituatie zou stabiliseren, en de Zottegemnaar daar goesting in zou hebben, dan zal Stad Zottegem dat natuurlijk met veel plezier ondersteunen.
 
De afgelasting van Carnaval betreft alle geplande activiteiten: de sleuteloverhandiging, alle stoeten in Zottegem, Sint-Goriks-Oudenhove, Erwetegem en Sint-Maria-Oudenhove, de carnavalsfuif en ook het Kindercarnaval en het Seniorencarnaval.