Autovrije Zondag in Zottegem: 19 september 2021

12 augustus 2021 om 16:12

Op zondag 19 september zal het autovrije stadscentrum bruisen als nooit tevoren tijdens de derde editie van de Autovrije Zondag in Zottegem. Heel wat stadsdiensten slaan de handen in elkaar en zorgen samen voor een bijzonder aantrekkelijk en goed gevuld programma.
 
De corona lockdown heeft ons leven gereset en ons doen losbreken van vastgeroeste gewoontes. Stappen en trappen werd de norm. Daardoor konden we tijdelijk genieten van een autoluwe periode. Nu onze maatschappij zich stilaan terug op gang trekt, worden dagelijkse files en drukker verkeer jammer genoeg opnieuw de realiteit. Maar gelukkig bestaat er een dag als de Autovrije Zondag! Op de nationale Autovrije Zondag genieten ruim twee miljoen Vlamingen elk jaar van een dagje auto-rust en van straten vol activiteiten met ruimte voor mensen. En natuurlijk zet ook Zottegem opnieuw haar beste beentje voor om onze inwoners een dag lang te laten genieten van de vrijheid van een autovrij centrum. 
Uitgebreid programma met tal van activiteiten
Op 19 september worden de centrumstraten volledig autovrij gemaakt. Elke Zottegemnaar is van harte uitgenodigd om die dag met z’n allen de straten in te palmen en naar hartenlust te wandelen, fietsen, rolschaatsen, springtouwen en zoveel meer in de autovrije centrumstraten. De stedelijke milieudienst werkte voor de organisatie nauw samen met de Diensten Mobiliteit, Jeugd, Sport, Cultuur, BIB en beide kunstacademies, en samen boksten ze een heel gevarieerd programma in elkaar met voor elk wat wils!

Dé publiekstrekker wordt ongetwijfeld de tweede Rainbow Run met start en aankomst op de Markt. De eerste editie in 2019 was een echte knaller. Honderden lopers kwamen na een loop van 5 km, deels door het autovrij centrum, over de aankomstlijn als een echte regenboog. Dit jaar voorzien we drie parcours: 2 km voor de kinderen, 5 én 10 kilometer. Langs het parcours bevinden zich zes ‘color hot spots’ waar alle lopers kleurenpoeder over zich heen krijgen. Een ticket kost slechts 5 euro en kan je aankopen via de webshop van Stad Zottegem. Langs het parcours zorgen we voor animatie en live muziek.
 
Een andere geliefde activiteit is de Vrijetijdsmarkt, die na een aantal jaren in de Bevegemse Vijvers terugkeert naar het centrum en plaatsvindt tijdens de Autovrije Zondag. Beide evenementen staan al jaren kort op elkaar geprogrammeerd dus de organisatie van de Vrijetijdsmarkt koppelen aan de Autovrije Zondag was een logische beslissing. Net zoals voorheen kunnen inwoners tijdens de Vrijetijdsmarkt het rijke cultuur-, sport-, jeugd- en vrijetijdsaanbod in Zottegem voor groot en klein ontdekken. Alle standjes zullen op de Heldenlaan staan. Op het grote podium op de Markt zullen er verschillende demo’s en optredens zijn. En er valt nog veel meer te beleven!

Ook de BIB doet haar duit in het zakje met een mini-jeugdboekenverkoop en voorleesactiviteiten in het Egmontkasteel. In de Stationsstraat maken kinderen, samen met leerkrachten van de kunstacademie SABK, de langste waslijn van Zottegem, een uniek Street Art Project. Op verschillende locaties in en buiten het autovrije centrum kunnen bezoekers ook genieten van de activiteit ‘Op tournée met SAMWD’ en tijdens een korte wandeling de artistieke pareltjes ontdekken van leerlingen en leerkrachten van de stedelijke muziekacademie.

Omdat Zottegemnaars nu eenmaal echte Bourgondiërs zijn, zorgen we ook voor voldoende eet- en drankmogelijkheden. Op de Markt houden we een Foodtruckfestival en in de Hoogstraat is er een Streekproductenmarkt waar we de consumptie en productie van duurzame, korte keten, producten uit eigen streek promoten. Naast al deze activiteiten zal er ook live muziek en straattheater zijn, en springkastelen voor de allerkleinsten. Op de Zavel kan je je fietstalent tonen op een gekke fietsen-parcours, en op de Markt komt een photobooth om deze ongetwijfeld fantastische dag vast te leggen. Uiteraard zetten we die dag ook duurzame mobiliteit in de kijker. Zo zal je onder meer kunnen kennis maken met de deelwagens die in Zottegem ter beschikking zijn.
Praktische info
Alle inwoners en handelaars krijgen binnenkort een brief in de bus met alle praktische info want het centrum wordt op 19 september volledig autovrij gemaakt van 10.00 uur tot 19.00 uur. De autovrije zone bevindt zich tussen de spoorweg (station) en de Meerlaan. Een plannetje is beschikbaar op de website.

Om veiligheidsredenen mogen de parkings in deze autovrije zone tussen 10.00 uur en 19.00 uur niet gebruikt worden. De parkings die wel beschikbaar zijn liggen vlak buiten het centrum: De Muze (Beislovenstraat), OCMW (Deinsbekestraat), Ledebergstraat, Lyceumstraat, Heilig Hartplein, Bevegemse Vijvers en Désiré Van Den Bosschestraat. De bussen verhuizen voor deze gelegenheid naar de achterkant van het station. Het Sint-Elisabeth ziekenhuis zal bereikbaar zijn via de Broeder Mareslaan en de Godveerdegemstraat.

Inwoners en handelaars in het centrum wordt gevraagd om hun wagen ofwel in hun garage te plaatsen of deze – liefst zaterdagavond al maar zeker vóór 10.00 uur zondagmorgen – op één van bovenvermelde parkings te plaatsen. Bezoekers van buiten het centrum wordt aangeraden om zoveel mogelijk autovrij te komen.
Alle info vind je op www.zottegem.be/autovrijezondag.
 
 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory