Afvalcontainers vanaf 2021: jouw formaat al gekozen?

30.10.2020
 
Deze maand kregen alle inwoners van Zottegem een brief in de bus van ILvA omtrent het invoeren van gewogen diftar vanaf april 2021. Concreet betekent dit dat de gele zakken vervangen worden door grijze afvalcontainers voor het ophalen van restafval. Vanaf dan betaal je ook per kilogram voor zowel je restafval als je GFT afval, via jouw afvalrekening bij ILvA.

We herinneren inwoners graag nog eens aan de brief die ze ontvingen. Het gebeurt makkelijk dat een brief tussen een stapel andere post verdwijnt. Best dat je die brief nog even opzoekt want je hebt nog tot 6 november de tijd om de keuze van restafvalcontainer (40, 140 of 240 liter) te wijzigen. Op de brief zijn ook alle contactgegevens van ILvA te vinden. Wie vragen heeft over deze omschakeling kan telefonisch en via email terecht bij ILvA en ook op www.ilva.be/gewogendiftar is heel wat info te vinden. Ook zijn er infomomenten voorzien waarop ILvA naar Zottegem komt om meer uitleg te geven en de demo-modellen te tonen. Je kan daar nog een hele week terecht als je graag iemand persoonlijk spreekt.

De omschakeling naar gewogen diftare is een een andere manier van omgaan met afval, en afval verwerken heeft nu eenmaal zijn prijs. Betalen per kilo is vooral een eerlijkere manier van betalen voor afval. Vaak wordt nu de vergelijking gemaakt met prijs van een gele zak op basis van het maximaal toegelaten gewicht. Maar ook al mág een gele zak 15 kg wegen, in de realiteit is dat gemiddeld iets meer dan 7 kg. Denk bv aan kattengrind, een zware afvalsoort. Als je buurman een kat heeft, zal zijn gele zak vermoedelijk 15 kg wegen en betaalt hij daarvoor 1,50 euro. Jouw gele zak weegt misschien maar 7 kg maar je betaalt evenveel. Het systeem van gewogen diftar is eerlijker: elk gezin is zo verantwoordelijk voor de eigen afvalkost. Wie afval vermijdt en goed sorteert, zal minder betalen dan wie dat niet doet. 
 
Op zwaar afval zoals luiers kan je moeilijk besparen. Daarom is het stadsbestuur van Zottegem bezig om een aantal sociale correcties uit te werken voor gezinnen met kinderen tot 2 jaar en personen die om medische redenen meer afval produceren. Wie herbruikbare luiers gebruikt, komt trouwens al in aanmerking voor een premie. Op de vrees dat de invoering van gewogen diftar zal leiden tot meer sluikstorten reageert het stadsbestuur resoluut; het pilootproject dat reeds loopt in Oosterzele heeft uitgewezen dat het werken met de grijze afvalcontainers niet leidt tot meer sluikstorten. Sowieso wordt de strijd tegen het sluikstorten onverminderd verdergezet. 
 



Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory