Corona infopagina Zottegem

Op deze pagina vind je alle informatie omtrent de coronamaatregelen en richtlijnen in Zottegem. De evolutie van de verspreiding van het COVID-19 virus wordt dagelijks geëvalueerd. Gelieve er rekening mee te houden dat alle maatregelen ten alle tijden kunnen aangepast worden. We doen beroep op de inwoners en hun gezonde burgerzin om iedereen in de maatschappij zo goed mogelijk te beschermen. Daarnaast kunnen we niet genoeg benadrukken de gebruikelijke hygiënemaatregelen strikt te blijven naleven.

Voor algemene informatie kan je ook terecht op www.info-coronavirus.be en het nummer 0800 14 689 dat elke dag bereikbaar is van 8 tot 20 uur om vragen van burgers te beantwoorden. Ook bij de Vlaamse Overheid kan je steeds de laatste informatie terugvinden, via het nummer 1700 of op de website van de Vlaamse Overheid.  Hier vind je ook een overzicht van alle protocellen en draaiboeken die van toepassing zijn voor de herstart van alle sectoren die terug de activiteiten mogen hernemen.  
 
Coronamaatregelen Zottegem

Aangepaste werking stadsdiensten

Alle adminstratieve diensten werken op afspraak. Bij een bezoek aan een van diensten vragen we om de veiligheidsrichtlijnen strikt te volgen: afpraak maken, mondmasker dragen, handen ontsmetten, looplijnen volgen en de gescheiden in- en uitgang gebruiken. Alle dienstverlening wordt ook maximaal digitaal aangeboden via het elektronisch loket. Meer informatie en contactgegevens vind je op Corona-info: Werking stadsdiensten.

Sluiting Stedelijke infrastructuren

Sedert de aanvang van de coronacrisis zijn de stedelijke infrastructuren gesloten. Een overzicht van alle infrastructuren en details over heropening en aangepaste werking in coronatijden vind je op Corona-info: Stedelijke Infrastructuren.

Afgelasting evenementen en activiteiten

Door de sluiting van de stedelijke infrastructuren werden alle bijhorende activiteiten geannuleerd of uitgesteld. Conform de richtlijnen van de veiligheidsraad, is de afgelasting maatregel van toepassing minstens tot en met 30 juni. Voor activiteiten later in juli en augustus kan nog geen uitspraak gedaan worden. Wat betreft de zomeractiviteiten voor kinderen, zoals sportkampen en speelpleinwerking, is er goed nieuws: deze kunnen doorgaan mits een aangepaste werking. Hier lees je daar meer over: Corona-info: Evenementen en activiteiten

Betalend parkeren en terrasbelasting tijdelijk opgeschort

Naar aanleiding van deze coronacrisis, heeft de stad ook een aantal ondersteunende maatregelen getroffen. Zo wordt de terrasbelasting 2020 voor horecazaken geschrapt én werd het parkeren in Zottegem tijdelijk gratis gemaakt.

 • Schrapping terrasbelasting: De terrasbelasting die horecazaken betalen voor de inname van een deel van het openbaar domein, voor het plaatsen van een terras, wordt voor 2020 integraal geschrapt. Cafés en restaurants zijn sinds 14 maart verplicht gesloten. Als stadsbestuur willen we hen een duwtje in de rug geven door deze belasting dit jaar te schrappen. Horecazaken die reeds betaald hebben, zullen het betaalde bedrag terug betaald krijgen.
 • Gratis parkeren: De stad Zottegem besliste om het parkeren tijdelijk gratis te maken tijdens de coronacrisis, en dat was zo tot einde van de maand mei. Vanaf maandag 1 juni 2020 werd het betalend parkeren terug opgestart. Meer informatie op Corona-info: parkeren tijdelijk gratis

Laatste coronanieuws in Zottegem

Ook tijdens alle fases van de corona Exit Strategie blijven we dagelijks de evolutie volgen, en berichten over de aangepaste maatregelen en welke versoepelingen van kracht zijn in Zottegem. Ook werden verschilllende acties op touw gezet om inwoners en handelaars een hart onder de riem te steken. We zetten hier graag alle laatste updates en acties op een rij:

 • Heropening stedelijk Zwembad: vanaf 1 juli kunnen zwemfanaten weer terecht in het zwembad Bevegemse Vijvers, maar ook hier zal de werking er in juli en augustus anders uitzien dan normaal. 
 • Speelpleinwerking coronazomer 2020: onder het motto 'hou het veilig, maar plezant' werd een aangepast programma opgesteld dat nog steeds laagdrempelig blijft en grenzeloos speelplezier voorop stelt. 
 • Werking Zorgcampus Egmont: hier vind je alle informatie omtrent de aangepaste coronamaatregelen van het Woonzorgcentrum, het Dagverzorgingscentrum en het Lokaal dienstencentrum.
 • Voorbereiding heropening Horeca: Stad Zottegem is reeds druk aan het werk om de nodige maatregelen te treffen voor de heropening van de horeca. HIer vind je meer info, het aanvraagformulier voor een coronaterras en een brochure met horeca veiligheidsmaatregelen.
 • Luisterend oor voor jongeren: coronatijden zijn een uitdaging voor iedereen, en niet in het minst voor jongeren daarom een lijst met organisatie waar zij terecht kunnen.
 • Heropening speelpleintjes: vanaf 27 mei zijn de buurtspeelpleintjes terug open, hier lees je de spelregels en vind je een overzicht van alle speelpleintjes in Zottegem.
 • Herstart markten: de wekelijkse dinsdagmarkt herstart vanaf 19 mei, echter mist een aantal maatregelen en beperkting tot max 50 kramen.
 • Heropening winkels: vanaf 11 mei zijn de winkels terug open. Om maximale veiligheid te garanderen bij het winkelen in het stadscentrum trof het stadsbestuur een aantal maatregelen.
 • Gratis mondmasker voor elke Zottegemnaar: hier lees je meer informatie over de bedeling, welke mondmasker en hoe te gebruiken.
 • Hart voor Zottegem-bon: met deze actie kunnen consumenten een waardebon aankopen en legt stad Zottegem 5 euro bij.
 • Winkel Hier: lokaal winkelen is meer dan ooit nodig, hier vind je een overzicht van horecezaken en handelaars waar je online terecht kan.
 • Zottegem Helpt: Een luisterend oor voor alle alleenstaande 80-plussers in Zottegem.

Nuttige links

Schrijf je in op BE-Alert: Stad Zottegem is één van de 475 gemeenten die is ingeschreven op BE-Alert. BE-Alert is een waarschuwingssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. Zo kunnen inwoners op een snelle en efficiënte manier de nodige aanbevelingen krijgen zoals bijvoorbeeld de getroffen maatregelen tijdens de coronoacrisis. Ook voor andere mogelijke noodsituaties in onze gemeente verwittigen we je via dit systeem.

Dankzij BE-Alert kan je rechtstreeks informatie krijgen via een sms, gesproken bericht via de vaste lijn of e-mail. Schrijf je in via www.be-alert.be.  Jouw gegevens worden enkel gebruikt om je in een noodsituatie te verwittigen. Zowel jouw inschrijving als de ontvangen berichten zijn gratis.

Huisartsenkring / huisartsenwachtpost PanaceaHuisartsenkring en wachtpost Panacea was eveneens genoodzaakt zijn werking te herzien. Om de verdere verspreiding van het coronavirus  zoveel mogelijk in te perken en de eigen huisartsen maximaal te beschermen, richten de huisartsen een centraal triagepunt PANACEA op. Dit triagepunt bevindt zich in het AZ St. Elisabeth Zottegem en is enkel toegankelijk na verwijzing door huisarts.  Ook hun wachtdienst is onderhevig aan wijzigingen tijdens deze coronacrisis. De laatste informatie is steeds op hun website terug te vinden. 

Werking Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG): Team Drugpreventie en -begeleiding van CG Zuid-Oost Vlaanderen ondersteunt, binnen de huidige context van voorzorgsmaatregelen, hun cliënten telefonisch of via beeldbellen indien gewenst. Nieuwe cliënten kunnen zich nog steeds telefonisch of per mail aanmelden. Zij zullen ingelicht worden over de (mogelijke) wachttijden. Mensen in ernstige acute psychische nood of met suïcidale gedachten kunnen telefonisch geholpen worden, maar hebben ook de mogelijkheid, wanneer zij dit nodig achten, een fysieke afspraak te krijgen. 

Gratis verzekering voor individuele vrijwilligers tijdens coronacrisis: De Vlaamse Regering breidt de vrijwilligersverzekering uit naar alle burgers die acties op poten zetten om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis. De gratis verzekering is nu niet enkel voor verenigingen maar ook voor individuele burgers, en laat toe zich te verzekeren lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens vrijwilligerswerk. Interesse? Hier kan je alle praktische informatie terugvinden. 

Hulplijn 1712 uitgebreide openingsuren: 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Om zo bereikbaar mogelijk te zijn voor iedereen die in aanraking komt met een vorm van geweld, heeft hulplijn 1712 tijdens de coronacrisis zijn openingsuren uitgebreid.

Maak je zelf geweld mee? Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing kwijt raakt en iemand ongewenst pijn doet? Contacteer 1712! Ze zijn bereikbaar telefonisch, maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur of via de chat, maandag tot donderdag, van 13 tot 20 uur.

Het gesprek is gratis en volledig vertrouwelijk. Hulplijn 1712 is er voor iedereen - kinderen, jongere, volwassenen en ouderen, en helpt je met alle vragen omtrent elke vorm van geweld of misbruik. Lees hier ook tips over hoe je kunt omgaan met conflicten in het gezin, samen met een overzicht van de belangrijkste noodnummers.

Hoe kan je mentaal gezond blijven tijdens de maatregelen rond het coronavirus? Beweeg en blijf bezig, zorg voor routine, volg enkel betrouwbaar nieuws, wees mild voor jezelf, je gezin en je medemens. Blijf verbonden en draag zorg voor elkaar! 

Steunmaatregelen tijdens Corona

Naast de vele maatregelen die getroffen werden door de overheid, werden ook steunmaatregelen uitgewerkt om ondernemingen, zelfstandigen en particulieren door deze tijden heen te loodsen. Hier kan je alvast de voornaamste links terugvinden:

Steunmaatregelen voor zelfstandigen en ondernemingen die moeten sluiten:
- Opschorting terrasbelasting voor horecazaken in 2020 (Stad Zottegem)
 
Steunmaatregelen aan particulieren:
 

 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory