Corona-info: Een luisterend oor voor jongeren

Deze coronatijden zijn een uitdaging voor iedereen, en niet in het minst voor jongeren en studenten die het vaak heel moeilijk hebben. Net voor jongeren is sociaal contact erg belangrijk voor de ontwikkeling. Afstandsonderwijs en examens kunnen zorgen voor onrust en paniek, en het gebrek aan activiteiten weegt zwaar. Hier delen we graag een lijst van organisaties waar jongeren anoniem terecht kunnen voor een babbel, hulp en al hun vragen. Want iedereen heeft recht op een luisterend oor.

JAC – het Jongeren Advies Centrum

Het JAC maakt deel uit van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren. Vertrouwen is de basis van hun hulpverlening. Je mag dus verwachten dat elke hulpverlener correct omgaat met de informatie die jij geeft want alle medewerkers van het JAC zijn gebonden aan het beroepsgeheim. 

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? Informatie nodig om zelfstandig te wonen? Of over je rechten en plichten? … Je kan bij het JAC terecht met elke vraag: 

Zo kan je JAC contacteren: 
  • Telefoon: elke werkdag tijdens de kantooruren kan je bellen naar teamverantwoordelijke Karolien Gedopt op het nummer 0471 08 28 88
  • E-Mail: de hulpverleners antwoorden binnen de 2 werkdagen; of mail naar JAC Zottegem jac.zov@cawoostvlaanderen.be
  • Chat: van maandag tot vrijdag van 13 uur tot 19 uur
  • Meer weten? Neem een kijkje op de JAC website 

Awel – hulplijn voor kinderen en jongeren

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Je kan ze contacteren over alles wat jou bezighoudt. Ze zijn er voor jou door te luisteren, mee te voelen en mee te denken. Awel is helemaal gratis en makkelijk bereikbaar. Zij nemen je altijd serieus, waar je ook met zit!

Awel werkt volledig anoniem. Dat betekent dat alleen jij en Awel weten dat jij met ons contact opneemt. We brengen niemand op de hoogte (geen ouders, leerkrachten, ...) én telefoongesprekken verschijnen niet op de factuur. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis! Je kan via Awel ook met leeftijdsgenoten in contact komen via het forum, dat bovendien wordt gemodereerd door minderjarige Awel vrijwilligers, oftewel j-Awel.

Zo kan je Awel contacteren: 
  • Telefoon: bel 102, elke dag van 16 uur tot 22 uur (woensdag al van 14 uur), behalve op zon- en feestdagen
  • E-Mail: brievenbus@awel.be 
  • Chat: elke dag van 18 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen
  • Forum  deel je vraag of verhaal met leeftijdsgenoten of laat een reactie achter bij iemand anders
  • Meer weten? Neem een kijkje op de Awel website 

WAT WAT

Hoe raak je van je verlegenheid af? Wat betekent GDPR? Hoe kan je zonder risico's naaktfoto’s naar je lief sturen? Zijn er manieren om goedkoop op reis te gaan? Als je jong bent zit je met 1001 vragen. WAT WAT is er voor iedereen die het even niet weet. Bij zowel spannende als moeilijke momenten. WAT WAT, jij weet!
WAT WAT streeft naar een samenleving waar jongeren kritisch denken, geïnformeerde keuzes maken en een stem krijgen. Een samenleving waar álle jongeren sterk in hun schoenen staan en hun identiteit op een positieve manier ontwikkelen, ongeacht sociale of culturele achtergrond.

Meer weten? Neem een kijkje op de WAT WAT website. Daar vind je ook een lijst van alle organisaties voor jongeren.  

 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory