Totstandkoming & wedstrijd
En dat nieuwe onderdak komt er op de Sanitarysite! Op deze historische plek, waar ook het Administratief Centrum van de stad en SABK geworteld zijn, kocht Stad Zottegem een stuk grond aan voor een nieuwbouw waarin zowel CC Zoetegem als SAMWD hun nieuwe thuis vinden. Op slechts enkele tientallen meters van het stadscentrum vormen enerzijds CC en SAMWD in de nieuwbouw en anderzijds SABK in het historische fabriekspand het kloppend cultureel hart van Zottegem. De Sanitarysite wordt voor de Zottegemnaar dus een centrale ontmoetingsplek, dicht bij het centrum en de lokale horeca.
Door te kiezen voor een eigen aangekochte grond en een nieuwbouw, investeert het stadsbestuur in de toekomst en in patrimonium in eigen beheer, waarvan permanent gebruik gemaakt kan worden.
Locatie gevonden, aan de slag!
In 2017 schoot het project officieel uit de startblokken. Stad Zottegem ging door middel van een wedstrijd op zoek naar een ontwerp op maat van de noden van CC Zoetegem en SAMWD, waarbij duurzaamheid centraal staat. Verschillende vooraanstaande architectenbureaus dienden een wedstrijdontwerp in. Na een grondige beoordeling door de jury bestaande uit interne en externe deskundigen op vlak van cultuur, architectuur en financiën,
kwam het ontwerp van evr-architecten als winnaar uit de bus. Op basis van hun winnende concept, creëerden zij een definitief ontwerp.
Volgende stappen
Na het aankopen van de grond, de aanpassing van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan, de saneringsonderzoeken en het afkloppen van het definitieve ontwerp, gaat het project de uitvoeringsfase in. Begin 2023 wordt de omgevingsvergunning ingediend en het aanbestedingsdossier opgemaakt. Later in het jaar wordt alles ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De start van de werken staan voorlopig gepland midden 2024. De bouw zal ongeveer 28 maanden duren, zodat het nieuwe cultuurhuis in 2027 in gebruik genomen wordt.
Mobiliteit
De komst van het nieuwe cultuurhuis betekent vooruitgang op veel vlakken, maar mag niet impliceren dat wagens voor hinder in de buurt zorgen. Daarom werden op basis van de mobiliteitsstudie alvast enkele ingrepen in kaart gebracht.
Parkeergelegenheid
Het cultuurhuis krijgt een ondergrondse parking, waar plaats is voor 80 wagens. De inrit van deze parking komt aan de Gustaaf Schockaertstraat. De parking wordt uitgebaat door Streeteo en biedt een antwoord op de parkeernood die verbonden is aan de komst van een ruim cultuurhuis. Om zoekverkeer in omliggende straten te vermijden, zullen elektronische borden op het terrein aangeven hoeveel parkeerplaatsen op elk moment beschikbaar zijn in de ondergrondse parking.
Kiss & Ride
Logischerwijs kent het kunstonderwijs af- en aanrijdend verkeer van ouders die hun kinderen afzetten of ophalen. Om dat verkeer in goede banen te leiden, krijgt het cultuurhuis een Kiss & Ride zone.
De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst bevindt zich al op de Sanitarysite. Opdat de leerlingen van SABK zich tijdens de werfperiode veilig naar de academie kunnen begeven, wordt een tijdelijke Kiss & Ride op het terrein voorzien.
Personeel en bezoekers Sanitary
Het cultuurhuis beslaat een stuk van de parking op de Sanitarysite langs de Gustaaf Schockaertstraat. Deze parking, inclusief toegangsweg, verdwijnt. Personeel en bezoekers van het Administratief Centrum kunnen wel nog steeds terecht op de parking in de Molenstraat. Deze parking blijft een blauwe zone.
De Sanitarysite krijgt daarnaast ook een bijkomende, ruime fietsenstalling.
In een latere fase wordt de parking in de Molenstraat heringericht en wordt een fiets- en voetpad aangelegd die de verbinding maakt tussen de parking en de Sanitarysite. Zo kunnen fietsers en voetgangers zich op een veilige manier verplaatsen naar het Administratief Centrum, de SABK en het nieuwe cultuurhuis.
