Velzekepad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 14 km, zuidelijke lus 6,6 km, noordelijke lus 9,6 km.
Parkeergelegenheid: St.-Martinusplein (kerk), Velzeke.
Parcours: 95% verhard, goed bewandelbaar in alle weersomstandigheden.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart
Wegomschrijving
Velzeke heeft als grootste Zottegemse deelgemeente (1300 ha) de wandelaar heel wat te bieden. Deze vroegere Gallo-Romeinse vicus (handelsnederzetting) langs de heirbaan Boulogne-Keulen, laat ondermeer haar bodemvondsten bewonderen in het Provinciaal Archeologisch Museum. Een bezoekje meer dan waard!

Een verkortingstrajekt verdeelt deze lange wandeling in een historische zuidelijke route en een landelijke noordelijke route. Het St.-Martinusplein, met de tot de Karolingische periode opklimmende St.-Martinuskerk, is de startplaats van onze wandeling.

Met rechts van ons het langwerpige Romeins Plein trekken we rcchtdoor de Penitentenlaan in. We wandelen langs het klooster (psychiatrische instelling). Voorbij het nieuwe St.-Franciscus- ziekenhuis zwenken we naar rechts, het voetpad in. Dit wegeltje brengt ons op de opnieuw gekasseide Paddestraat. Op de hoek links, het geklasseerde Schaliënhof (1661). Voor een bezoekje aan het Archeologisch Museum moeten we 100 m rechts de Paddestraat in.

We kruisen de Paddestraat, via de Molenlos en over de Provinciebaan trekken we de Lindebeekstraat in. Voorbij de Lindebeek nemen we het 2e betonwegje (Lindekouter). Vanop deze ruilverkavelingsweg genieten we van een onbelemmerd uitzicht over de streek.

Aangekomen in de Opstalstraat (hier de verkortingsmogelijkheid via Fluitenhoek) wandelen we links verder. Na 200 m trekken we rechts de smalle Sprietweg in tot Maaldergemput. Deze weg volgen we links tot de bredere Sonseidestraat. We volgen een eindje links en zwenken vervolgens naar rechts, de kronkelige Ekelweg in. Aan de driesprong nemen we eerst rechts en daarna onmiddellijk links een geplaveide voetwegel, waarlangs enkele huizen staan.

Op de Schoolstraat zetten we onze wandeling links verder. Voorbij Langenshof (1752) nemen we de smalle betonweg rechts (Wormenkouter). Na een haakse bocht bereiken we de Breistraat. We houden steeds rechts en doen zelfs een stukje Dikkelvenne aan. Onderweg genieten we volop van de natuur. We trekken een tweede maal de Schaapveldbeek over en via een mooie dreef stappen we terug richting Velzeke. Links bemerken we het Munkbos, recht voor ons de drie monumentale Munkboshoeven. We volgen de Munkbosstraat en aan de eerste huizen trekken we rechts de Bosmierweg in tot de Sonseindestraat die we rechts volgen. Links nemen we de Verkeerdhofstraat. Voorbij de toegangsweg van de gelijknamige hoeve, verlaten we even het Zottegemse grondgebied (Balegems gehucht Bierman). In dit prachtige Vlaamse landschap houden we even halt. Met links van ons de gerestaureerde Klepmolen stappen we via de Steenbekestraat terug Velzeke binnen. Hier, op"t Rad, stond eertijds de galg van Velzeke. Vijfhonderd meter verder smelt ons wandelpad samen met de verkortingsroute.

Aan het volgende kruispunt nemen we rechts een stukje Pandelaarstraat, die verder als ruilverkavelingsweg eindigt in de Puttestraat. We houden links tot de Opstalstraat en volgen deze richting Velzeke-centrum. Aan het kruispunt met verkeerslichten, volgen we een eindje de Provinciebaan (links). Voorbij de bocht, aan de straatoverkant, brengt de Julius Caesarweg, een geplaveide voetwegel, ons op hët kerkplein. Eindpunt van een prachtige wandeling. 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory