Traveinsbeekpad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 7,5 km, verkorting 4,5 km.
Parkeergelegenheid: Strijpenplein, Strijpen.
Parcours: 90% verhard, goed bewandelbaar.Aangepast schoeisel bij regenweer.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart

Wegomschrijving
In navolging van de Bettelhovebeek en de Molenbeek wordt de Traveinsbeek afvalwatervrij gemaakt, wat haar ecologische waarde nog aanzienlijk zal verhogen.

Onze wandeling start aan de neo-gotische St.-Andreaskerk (Strijpen); restanten van de vroegere romaanse kerk zijn echter nog duidelijk zichtbaar (linker zijbeuk). Afdalend langs de kerk bereiken we, over de N 454, de Molenhoek die we links inslaan. Het geluid van neerpletsend water verraadt de ligging van de watermolen "Van den Borre". De molen heeft ooit nog elektrische stroom geleverd aan de inmiddels verdwenen ijsfabriek (100 m verder rechts).

Vanaf de beek volgen we de betonweg richting nieuwe spoorwegbrug. Vanop de brug hebben we een prachtig uitzicht over de streek. Langs de spoorweg volgen we de landelijke Krommestraat. Aangekomen op Traveins (verbindingsweg Zottegem - St.-Goriks), stappen we links de spoorweg over. Verder wandelend bereiken we een haakse bocht. Minder geoefende wandelaars kunnen hier het trajekt inkorten (hoofdweg volgen). De wandelaars van de grote wandeling nemen rechts Wurmendries en trekken langs de beek richting spoorwegbrug (zelfde type als vorige). Voor de brug slaan we links in en volgen de spoorweg (Bosveldstraat). Het natuurschoon van de vallei van de Traveinsbeek en haar zijbeken krijgt onze volle aandacht.

Via de bochtige Bosveldstraat en de landelijke Wurmendries (links) sluiten we de lus en stappen, net als de wandelaars van de verkorting, rechtdoor tot de volgende driesprong. Hier even opletten! We zwenken links, tegenover de kapel en naast een bredere toegangsweg, een smal voetwegje in. Langs een oud bedrijfspand (gieterij St.-Andries) bereiken we het Bosselken, een uniek stukje natuur. Via een voetbrugje en langs een alleenstaand huis verlaten we deze oase van groen.

De haakse Bekweg brengt ons aan een hoeve, terug op de heenweg die ons, in tegenovergestelde richting, naar het dorpscentrum van Strijpen brengt.

 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory