Struikroverspad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 8,5km, verkorting 5,5km.
Parkeergelegenheid: Egmontkasteel, Zottegem centrum.
Parcours: 60% verhard, laarzen bij regenweer. Moeilijk met kinderwagen.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart : 30/1-2 (1/25000)
Kaart

Wegomschrijving
De naam van de wandeling (grondgebied Velzeke en Strijpen) refereert naar Jan De Lichte, de controversiële Velzekenaar. Voor de ene een sociale strijder (roman van Louis Paul Boon), maar in werkelijkheid een brutale krimineel, slachtoffer van zijn tijd (1723-1748). De wandeling, met verkortingsmogelijkheid, laten we starten aan het Egmontkasteel. Ze kan ook aangevat worden op elk ander punt van dit gesloten traject.

Het Kasteelpad, in de hoek van het Egmontpark, brengt ons over de Bettelhovebeek. Via de Beislovenstraat, een smalle doorsteek rechts (Vijfolmen) en een stuk Velzekestraat bereiken we de Molenbeek. Vanaf hier volgen we de boorden van deze zuivere waterloop.

Onze eerste halte: het waterwachtbekken met debietregelaar op de monding van de Bettelhovebeek. Deze zorgt voor een konstant waterpeil in de Molenbeek en vermijdt wateroverlast in het Zwalmbekken. Het wachtbekken, dat nagenoeg het ganse jaar op een laag waterpeil staat, is herschapen in een unieke moerasbiotoop. Een ommetje rond dit drassig, met lisdodde begroeid, wachtbekken is dan ook meegenomen. We volgen het goed onderhouden wandelpad en belanden, langs een visvijver, op de Beugelstraat.

Aan de straatoverkant is de intakt gebleven watermolen (Driesmolen) zeker een bezoekje waard. Hier een verkortingsmogelijkheid (via de Beugelstraat, links Hondenbos en langs veldwegen tot de Veldstraat). Wij zetten onze tocht verder; een voetwegje (Herenput) brengt ons in de Penitentenlaan die we links volgen. Wie een leerrijk bezoekje wenst te brengen aan het Provinciaal Archeologisch Museum verlaat het wandelpad rechts.

In de volgende straatbocht trekken we rechts terug de prachtige natuur in. Hier langs de oevers van de Molenbeek kunnen we er volop van genieten. Enkele, plots opvliegende, wilde eenden kunnen ons even doen schrikken.

Aangekomen in de Knutsegemstraat wandelen we links verder De St-Antoniuskluis wordt onze volgende halteplaats. Rond de St.-Antoniuskapel, met prachtig benedenaltaar, ligt een bedevaarttuin waarin levensgrote witte beelden de mirakelen van de H. Antonius van Padua uitbeelden. Voorbij de kapel nemen we rechts een zijweg (Vierschaar) tot de "Populier".

Een landelijke tocht langs de Vollander (links) en de Strijpense begraafplaats (rechts) brengt ons aan de St.-Andreaskerk. Voorbij het voormalige klooster aan de St.-Andriessteenweg, nu deels parochiehuis deels rustoord, trekken we links een aardeweg in. Aan het voetbalveld, waar we ook de wandelaars van het verkortingstrajekt ontmoeten, stappen we rechts de Veldstraat in (holle weg). Onderweg trekt het oude Koningshof onze aandacht. Rechtdoor, de Meersstraat volgend, komen we terug op de parking van het Egmontkasteel. Een streekbiertje (Egmont, Oud-Zottegems) zal heerlijk smaken na deze lange maar prachtige wandeling.

 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory