Sint-Gorikspad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 11 km, verkorting 7,8 km.
Parkeergelegenheid: Kruiswaterplein, St. Goriks-Oudenhove.
Parcours: 65% verhard, laarzen bij regenweer. Moeilijk met kinderwagen.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart

Wegomschrijving
Sint-Goriks-Oudenhove een prachtig dorp, vertoont met zijn heuvels en dalen een landschap dat typerend is voor de Vlaamse Ardennen.

Het Kruiswaterplein, met de geklasseerde kerk en een paar dorpsherbergen, is de startplaats van deze wandeling. Aan de straatoverkant, tussen een parking en het schoolgebouw, dalen we het "Alleeken" af. Dit kronkelend voetwegje brengt ons in de Smisstraat. We volgen rechts en trekken een eindje verder links de Ruiterstraat in.

Aangekomen op de Smiskouter, genieten we van een panoramisch zicht op Strijpen. Vervolgens trekken we rechtdoor tot de Krommestraat. Deze asfaltweg, parallel met de spoorweg, volgen we links tot de nieuwe spoorwegbrug. Links, via de Molenhoek, een stuk Slijpstraat en Steenland (rechts), belanden we na een paar haakse bochten, in een rustige landelijke uithoek (Wolvenhoek). Rechts van ons zien we het Mijnwerkerspad dat zich als een groen lint aftekent in de Zwalmvallei.

Aan een volgende driesprong trekken we links een smalle straat in, het open veld tegemoet waar prachtige vergezichten het decor vormen. We wandelen verder tot de Verrendries en nemen onmiddellijk rechts. Even verder, via een voetweg links, maken we de verbinding met de Langendries. Deze bochtige weg volgen we in dalende lijn. Even voor de Hostellerie wandelen we links een landelijke weg in (Boterhoek). Aan de brug van een onooglijk beekje verpozen we even. We doen een stukje Michelbeke (Brakel) en, aan de wegverbreding en de eerste huizen, zwenken we links een veldweg in, die ons kronkelend langs bos en weide voert. Aan een vijver nemen we links de brede veldweg (Klappaardlos) richting Langendries. Onderweg genieten we volop van de rustige omgeving.

Aan de "Zavelput", waar gedurende drie kwart eeuw zavel ontgonnen werd, komen we even op adem alvorens, links naast de herberg, het onverharde "kerkstraatje" in te slaan Aan het "kruisken" dwarsen we de Kortendries en bereiken, via veldwegen, het hoogste punt van de wandeling (Den Hoop - 93m). Wie van al het klimmen en dalen door zijn beste wandelkrachten heen is, kan hier de wandeling inkorten. Schuin links het Driesbaantje (met kruisbeeld) volgend en verder links tot het Kruiswaterplein.

Wij, wandelaars van de grote wandeling, nemen de aardeweg rechtdoor en trekken, 100 m verder (rechts) een veldweg in tot de St.-Goriksstraat die we rechts volgen. Even verder, links naast een woonhuis, wandelen we een voetwegje in. Na een haakse bocht bereiken we Ten Bosse. Deze bochtige weg dwarsen we onmiddellijk en trekken via de smalle Olmstraat terug de velden in.

We maken een grote bocht en aan een driesprong van veldwegen houden we links. Rechts van ons zien we in de verte, als een groen gordijn, de Steenbergse Bossen. We bereiken de Populierenstraat en na enkele haakse bochten staan we terug op Ten Bosse. De straat rechts volgend komen we aan de kerk en het Kruiswaterplein. Wandelaars met aangepast schoeisel kunnen via een binnenweg (naast kapel aan driesprong Populierenstraat / Ten Bosse) eveneens het eindpunt bereiken.

 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory