Godveerdegempad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 8,5km, verkorting 5,5km.
Parkeergelegenheid: St. Paulusplein, Godveerdegem.
Parcours: 85% verhard, moeilijk met kinderwagens.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart
 
Wegomschrijving
Deze wandeling heeft ook een verkorting die vooral de natuurliefhebber zal aanspreken.
 
We starten aan de historische St-Pauluskerk, reeds vermeld in 1176 en later grondig verbouwd. De 14de eeuwse achthoekige toren in Balegelmse steen is het pronkstuk. De kerk bezit een merkwaardig retabel met beelden van pestheiligen (pestepidemie 1662).
 
Achter de kerk nemen we een voetwegel (Hostieweg). In een weide bemerken we een gedenksteen, opgericht op de vindplaats van hosties afkomstig uit gestolen kelken (1908) In de verte zien we de gebouwen van het St-Elisabethziekenhuis. We volgen de voetwegel tot op de parking van dit ziekenhuis en nemen daar rechts, op de hoofdweg gekomen nemen we rechts de smalle Leliestraat. Verder wandelend belanden we in de drukke Tweekerkenstraat, die we links volgen
Na een wijde bocht slaan we rechts de landelijke Rodestraat in en trekken verder tot aan een wegsplitsing. We nemen de Crocusstraat en hebben, op het einde ervan, een uitzicht op de landerijen "Hurst" en "De Lenen". Hier moeten we een keuze maken we volgen ons Godveerdegempad (1) of nemen de "groene" verkortingsweg (2).
 
(1)De aardeweg links brengt ons terug in de Rodestraat. We kruisen de Plankebeek en wandelen de Wijnhuizestraat in, met haar boerderijen en kapelletjes. We blijven de straat volgen en bij de 2e bocht gaan we rechtdoor de smallere Krassestraat in.
 
(2)We nemen rechts de Korenbloemstraat tot de H Antonius van Paduakapel. Hier trekken we links de brede veldweg in (Stopweide). Een prachtig stuk natuur met vergezichten. Aan de Krassestraat zijn we terug op het Godveerdegempad.
 
We komen in de Kloosterstraat, volgen deze 200 m rechts en zwenken terug een veldweg in Via deze weg, de "Moelde" (bakkerstrog) komen we, langs de achterkant van het Erwetegemse klooster en voetbalvelden, in de Tweekerkenstraat. Op de hoek zien we het "Kapelleken Bloed" Deze, in 1971 heropgebouwde kapel (in 1953 vernield door blikseminslag). was eertijds een bedevaartsoord tegen bloedziekten.
 
Aan de straatoverkant nemen we de voetweg. We doen een stukje Hoevestraat en stappen rechtdoor tot de smalle Groenstraat. Deze brengt ons terug op het St.-Paulusplein.

 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory