Fosttreinpad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 5 km.
Parkeergelegenheid: Langendries (Bloemfontein), St.-Goriks-Oudenhove.
Parcours: 90% verhard, goed bewandelbaar in alle weersomstandigheden.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart

Wegomschrijving
Met het Fosttreinpad bewandelt men het Zottegemse gedeelte van het Mijnwerkerspad. Dit gekend pad is een verhard gedeelte van de vroegere spoorlijn Zottegem - Brakel - Ellezelles. De spoorlijn werd in 1963 afgeschaft. Tot dan bracht het "Fosttreintje" mijnwerkers van Zottegem en omstreken, naar de Borinage (Henegouwse steenkoolmijnen). Vandaar de naam Mijnwerkerspad. Sinds 1978 werd een gedeelte (van Slijpstraat St.-Goriks-Oudenhove tot Brusselsesteenweg Brakel) als recreatieve weg ter beschikking gesteld van wandelaars en fietsers. Tevens zijn de begroeide bermen uitgeroepen tot wegbermreservaat. Dit waardevol natuurgebied is dan ook een bijzonder geschikte biotoop voor verschillende zeldzaam wordende zangvogels en wilde planten.

Het Fosttreinpad, een wandeling in gesloten kring, start op het gehucht Langendries. In deze landelijke uithoek treft men, in een plaatselijke herberg, zelfs nog een bolbaan aan.

We gaan de Langendries naar beneden en hebben, in de eerste bocht al een bijzonder fraai vergezicht op Michelbeke en Rozebeke. We volgen de straat en voorbij de Hostellerie en de watermolen verlaten we even het Zottegemse grondgebied (Boembeke).

Het Mijnwerkerspad volgen we rechts. We wandelen over de Zwalmbeek en genieten volop van de omgeving. Onze hond houden we aan de leiband en de wilde planten en bloemen laten we vanzelfsprekend onaangeroerd. Op het einde van het pad, aan een vroegere treinhalte (nu omgevormd tot parking), nemen we de Slijpstraat rechts. Via Steenland (rechts) en een stukje Wolvenhoek wandelen we, parallel met het lager gelegen Mijnwerkerspad, tot aan de volgende driesprong.

Links trekken we een smalle straat in, die weldra als veldweg een heuvelflank aandoet. Een prachtig uitzicht over de Zwalmvallei krijgen we als toemaatje aangeboden. Via een pleintje komen we terug in de buurt van onze startplaats.

 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory