Erwetegempad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes  
Route
Afstand: 10,5 km, verkorting 8km
Parkeergelegenheid: St.-Pietersplein (kerk), Erwetegem
Parcours: 85% verhard, aangepast schoeisel bij regenweer, moeilijk met kinderwagen
Bewegwijzering: geen
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart
 
Wegomschrijving
Orografisch is Erwetegem gekend met hoogtewaarden tot boven de 100 m. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de TV-zendmast Zottegem, die de streek voorziet van kabelbeelden, gevestigd is in deze deelgemeente.
 
We starten onze wandeling aan de St.-Pietersbandenkerk, waar parkeer- en drankgelegenheden zijn. We kruisen de N462 en wandelen rechtdoor "Kattenberg" in. Aan de wegsplitsing nemen we links (Ragestraat). 500 m verder verlaten we deze woonstraat rechts, om via de rustige Engelstraat de spoorwegbrug te bereiken. Links voor de brug slaan we een veldweg in (Prijshage). Langs de spoorwegberm trekken we vervolgens richting Smissenhoek. Deze drukke weg volgen we een eindje links, om even verder rechts "Gaverland" in te wandelen.
 
Wil men de wandeling inkorten en toch een mooi stukje natuur aandoen, dan kan men rechts de Biestweg inslaan (veldweg, 300 m Gaverland in). Wij stappen verder en trekken links de Pachtersveldweg in. Bijna op het einde van deze betonweg, 100 m voor een haakse bocht, zwenken we rechts een niet verharde weg in. Over de velden zien we de TV-mast. Met voor ons in de verte het Parkbos, bereiken we het "Luiveld". Deze straat volgen we rechts.
 
Aan een pleintje met rustbank wandelen we rechtdoor de Potaardestraat in. In deze deels holle weg genieten we volop van de rustige omgeving in een prachtig natuurkader. Voorbij een grote hoeve nemen we rechts de Klemhoutstraat, richting spoorwegbrug (vroegere Stationswijk). In deze straat komen de wandelaars van het verkortingtrajekt, via de Biestweg, terug op het Erwetegempad.
 
Links over de brug bereiken we het gehucht Ten Ede. Via de 2e straat rechts (Emmerstraat) komen we op ruim 100 m boven de zeespiegel, waar mooie vergezichten ons even ophouden. Rechtdoor wandelend, zien we links de Steenbergse Bossen met hun grote hoogteverschillen en brongebieden. Deze bronnen en de gunstige geografische ligging trokken reeds vroeg bewoners aan. Op het kruispunt van dit eeuwenoud gehucht stappen we rechtdoor de Vierwegenstraat in, die verder overgaat in een veldweg.
 
Populieren en tal van moerasplanten zoals reuzepaardestaart en munt vormen hier het decor waar Karnemelkbeek en Erwetegembeek samenvloeien tot Traveinsbeek. Om dan rustig verder te kabbelen, richting Zwalmbeek. Aan de kapel op de hoek klimmen we steil de "Vlamme" op. Vanop de Vlamme krijgen we St.-Goriks in "t vizier, een enig mooi uitzicht over dit stukje Zwalmstreek. Rechts langs de wijk Eekhout, links Kronegem en Nelekouter bereiken we tenslotte het St.-Pietersplein, ons eindpunt.
 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory