Elenepad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 6,8 km, verkorting 4,1 km.
Parkeergelegenheid: Baron I. della Failleplein (kerk), Elene.
Parcours: 60% verhard, aangepast schoeisel bij regenweer. Moeilijk met kinderwagen.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart

Wegomschrijving
We starten onze wandeling aan de O.-L.-Vr.-Geboortekerk, tevens toegewijd aan de Heilige Jozef. Eertijds bedevaartsoord voor kinderen met slaapstoornissen.

We trekken rechts de Molenbeekstraat in en zien op het kerkhof de restanten van het gotisch bedehuis (14e-15e eeuw), verbouwd tot kapel. We bereiken de druk bereden Elenestraat en volgen deze 200 m rechts. Langs een geplaveid pad, aan de linkerkant van de rijweg, verlaten we deze drukke weg. Voorbij de spoorweg komen we in de Bambosstraat, na een bocht nemen we rechts de smalle Leeuwerikstraat. Via een aardeweg links, langs een voetbalveld en de kapel "O.- L.-Vr. van Zeven-Weeën", wandelen we links de Rijkbosstraat op.

Voor een wegsplitsing en langs een gesloten hoeve trekken we rechts een veldweg in tot aan de bosrand. Onderweg genieten we van een prachtig uitzicht. We volgen de bosrand en gaan, langs dreven, op zoek naar de hoofdingang van het Kasteel van Leeuwergem. Dit 18e-eeuwse kasteel met prachtig park bevat een uniek lovertheater. Het park, deels geïnspireerd op ontwerpen van A Le Nôtre (tuinarchitekt onder Lodewijk XIV), geeft ons een beeld van de evolutie van de klassieke tuin naar de 19e-eeuwse romantische parkaanleg.

Met het kasteel in de rug nemen we de Kasteeldreef richting N42. Voorbij het kruis slaan we links de holle Kruisdreef in. Laagstamfruitbomen zorgen voor het decor. Op het einde van de dreef volgen we links de Nieuwegestraat. In de bocht trekken we Hebbegem in. Deze beukendreef brengt ons langs het witte kapelletje en een stuk heenweg (in tegenovergestelde richting) tot in de Nieuwegestraat. Deze voert ons links, richting Elene-centrum. Hier bevinden we ons in de Molenbeekvallei. In een haakse bocht nemen we links de dreef, richting spoorwegbrug. We wandelen voorbij een kruis opgericht bij de stichting van de plaatselijke toneelkring "’t Rad”.

Voor de brug draaien we links de smalle betonweg op en volgen de spoorwegbedding. De vervallen stenen windmolen trekt onze aandacht. Wordt hij ooit terug maalvaardig? Aangekomen op de Rijkbosstraat volgen we deze rechts (over de spoorweg). Net voorbij een uitgemetst bronnetje (Elene is een rijk brongebied) slaan we rechts een smal voetwegje in. Het "Ezeltje", een molenwegje, brengt ons op de Leopold III-laan die we links volgen. Op het brugje houden we even halt. De watermolen, die inmiddels een andere bestemming gekregen heeft, werd destijds draaiende gehouden met water uit de tegenoverliggende vijver en de Molenbeek.

We kruisen de Elenestraat en komen terug aan ons beginpunt.

 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory