Centrumwandeling

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 10,8 km, verkorting 7,5 km.
Parkeergelegenheid: Markt (kerk), Zottegem-centrum.
Parcours: 90% verhard, goed bewandelbaar in alle weersomstandigheden.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart

Wegomschrijving
Zottegem oefent als handels- en verzorgingscentrum een bijzondere aantrckkingskracht uit op de regio Zuid-Oost-Vlaanderen. Gezellige winkelstraten en stemmige drank- en eetgelegenheden zijn daarbij belangrijke troeven. De Centrumwandeling begint en eindigt op de Markt, het kloppend hart van de Egmontstad. Hier op de Markt, met centraal het standbeeld van Graaf Lamoraal van Egmont, kan men op aanvraag Egmonts grafkelder en de geklasseerde O.-L.-Vrouw-Hemelvaartkerk bezoeken.

We vertrekken langs de Hospitaalstraat. Van het voormalige hospitaal blijft enkel nog het geklasseerde poortgebouw over; hier treffen we ook de enig nog resterende Zottegemse brouwerij aan (Crombé). Na een paar haakse bochten wandelen we richting spoorweg en station. Aangekomen op het Stationsplein nemen we de voetgangerstunnel onder de spoorweg, die ons van het oude stadsgedeelte naar de wijk Bevegem brengt. Langs de fietsenstalling en een pendelparking bereiken we, via de Lyceumstraat en een deel van de Welzijnstraat, de H.-Hart- kerk met ernaast het Parochiecentrum. Tussen beide, langs voetpaden in ‘t parkje, bereiken we een viersprong en nemen de Graaf van Hoornlaan.

Aan het volgende kruispunt trekken we links de Jules Lootenslaan in. Op het Politiek Gevangenenplein bemerken we, verscholen tussen het groen, het oorlogsmonument.

Via de Omer Van Lierdestraat en de Acacialaan (rechts) wandelen we rechtdoor de smallere Doornweg in. Bij enkele oude herenhuizen (o.a. Villa Cousy: Art Deco) bereiken we de Grotenbergestraat; even naar rechts, dan bij het Gerechtsgebouw links, de Baronsweg in. We stappen over de A. Gevaertlaan, rechtdoor de Kleine Deinsbekestraat in en krijgen "De Klok" (vroegere brouwerij) in het vizier. Langs een pendelparking en het O.C.M.W.-rusthuis komen we, na de bocht, aan de geklasseerde O.-L.-Vr. van Deinsbekekapel met er rond 7 kruiswegstaties.

Bij het rondpuntje stappen we rechtdoor (Bijlokewijk). Na 50 m nemen we de Beukenstraat. Verbindingsvoetwegen brengen ons tot aan een speelplein; via de Azaleastraat stappen we over de beek én langs de vijver naar de Vijverstraat; einde Vijverstraat gaan we schuin rechts naar de Kollegestraat. Met voor ons een schoolgebouw (PTI) zwenken we links een smal asfaltwegje in (Warande), richting Domein van Breivelde.

We volgen de rand van dit parkbos tot het Sportcomplex "Bevegemse Vijvers". Dit complex omvat o.a. een overdekt zwembad, tafeltenniszaal, cafetaria en vergaderzaal. Kinderen kunnen hun hartje ophalen in de speeltuin met een kunstmatig aangelegde heuvel. Verder worden er diverse openluchtsporten beoefend. Voor de bezoekers van het sportcomplex en het stadion (S.V. Sottegem) is er een ruime parking (500 pl.).

We wandelen voorbij het sportcomplex en langs het speelplein, de wijde natuur in. Langs enkele knotwilgen bereiken we de hoger gelegen akkers (vergezichten). Een smalle veldweg (rechts) brengt ons op de Bevegemstraat die we rechts volgen tot de Kastanjelaan, die we links inslaan. Aan het kruispunt wandelen we rechtdoor.

Over de spoorweg (L. Roelsstraat) nemen we, 100 m verder, links de St.-Annastraat. Hier kan de wandeling ingekort worden (rechtdoor via de Trapstraat en de Zavel bereiken we snel de Markt). De wandelaars van de lange centrumwandeling trekken links de Frans De Beckstraat in en houden steeds links tot een pleintje (wijk Montmartre); via Burgemeester Firmin De Meyerstraat komen we tot vóór het Atheneum (Meerlaan).

Links de brede weg volgend, zoeken we, even verder rechts, een tegelpad op (naast private toegangsweg). Dit kronkelend voet- en veldwegje brengt ons in de Bosveldstraat. Langs een treurwilg bereiken we de Wurmendries en volgen deze rechts. Voorbij de sporthal zwenken we links een kiezelpaadje in tot de Meire, die we links volgen.

Aan het kruispunt nemen we rechts de smalle Ledebergstraat. Een eindje de straat in, voert een voetweg (links) ons langs groententuintjes. In de Molenkouter gaat het naar rechts. Voorbij het kruispunt, bij een elektriciteitscabine, slaan we links een voetweg in, dwarsen wat verder de straat en wandelen rechtdoor de Leirensweg in. Links bemerken we een hoeve en restanten van "Leirens Watermolen", rechts het Egmontpark.

We kruisen de Bettelhovebeek, voorzien van 16 vervallen, die als debietregelaars fungeren. De beek, vrij van afvalwater, is in feite opgebouwd uit een aantal ondiepe bassins. Grote kollektoren vangen het Zottegemse afvalwater op en sturen het via aparte leidingen naar het Zwalmse waterzuiveringsstation (RWZI Bruggenhoek). We doen nog een ommetje en langs een kapel en het Kasteelpad (tegelpad) bereiken we weer het Egmontkasteel. Via de Heldenlaan, met het VTB-monument "Zottegem: Poort van de Vlaamse Ardennen" en het oorlogsmonument, komen we terug op de Markt.

 


Toerisme

Stadhuis
Markt 1, 9620 Zottegem
09 364 64 64
toerisme@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.
 
Van 1 mei tot 15 september
 
  • Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur
  • Zondag van 9 tot 13 uurContactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory