Breiveldepad

Route uitgegeven door VVV Zottegem i.s.m. werkgroep wandel- en fietsroutes
Route
Afstand: 8,5 km.
Parkeergelegenheid: Parkstraat (kerk), Grotenberge.
Parcours: 70% verhard, aangepast schoeisel bij regenweer. Moeilijk met de kinderwagen.
Bewegwijzering: geen.
Topografische kaart: 30/1-2 (1/25000)
Kaart

Wegomschrijving
De neogotische St.-Pietersbanden- en St.-Berlindiskerk met achterliggende schoolgebouwen vormen samen met de twee gekanteelde vlaggetorens van het Domein Breivelde het decor van het beschermde dorpsplein, vertrekpunt van onze wandeling.
 
Rechts van de vlaggetorens nemen we een voetweg. Langs het park komen we op de Vogelzang. Deze weg volgen we een eindje rechts om 100 m verder terug rechts een voetweg in te slaan. Na een haakse bocht kruisen we de Grotenbergestraat Langs het Museum voor Folklore en het speelpleintje "Ten Berg" bereiken we, links in de hoek, een voetweg.
 
Deze vroegere kerkwegel brengt ons op de Gentsesteenweg. We steken over en voorbij een taverne nemen we rechts een grintweg die verder als voetweg de smalle insteek Hulleveld aandoet, "t Sluizeken een stukje rechts en even verder links richting spoorweg. We volgen de spoorwegbedding, onder de N42 door, tot de Lageweg.
 
Rechts de weg volgend, bereiken we de Wassenhovestraat. Aan de straatoverkant wandelen we de prachtige eikendreef in, de toegangsweg tot het "Hof te Wassenhove" Deze hoeve met vijver was vroeger gekend als trekpaardenfokkerij. Rechtover het hof trekken we de veldweg in, we houden rechts en via 't Klabot bereiken we de Leenstraat (Ter Rijst) Onderweg, in een open landschap, genieten we van prachtige vergezichten.
 
We kruisen de betonweg en trekken de Diepeweg in, rechtdoor tot de Pardassenhoek, die we rechts volgen. Over de kasseien van de Pottenberg bereiken we de N42. We wandelen rechtdoor tot de Gentsesteenweg en zien op de hoek de voormalige afspanning "Posterij". Het plantsoen aan de wegoverkant is de gedempte "Paardeput". Postkoetspaarden werden hier gedrenkt. Door het plantsoen trekken we de Doolstraat in, die weldra verandert in een veldweg. Een eindje voor de bebouwing slaan we rechts een veldweg in, via de Zwembadstraat bereiken we het Sportcomplex "Bevegemse Vijvers". Voorbij het gebouw nemen we het voetpad richting Domein Breivelde.
 
Het park (15e-eeuwse lusthof) werd door de stad aangekocht (1971). Dit 14 ha groot park, aangelegd in Engelse stijl, is een waar arboretum en bevat o.a. mammoetbomen, pijnbomen, ceders, Amerikaanse eiken, slangeden (apenverdriet), moerascypressen enz. Een net van verharde wegen doorkruist het domein. De talrijke vijvers met bijhorende watervogels zorgen voor een aparte sfeer. ‘s Zomers, bij een streekbiertje, is het heerlijk verpozen op het kasteelterras.