Ga op stap in Zottegem met de podcasts 'Het Bankje'!

Van 1 juli tot en met 30 september 2022 ontdek je de meest bizarre, aangrijpende en intieme verhalen die zich misschien hebben afgespeeld op het bankje waar je zit! Het Bankje is toe aan zijn laatste editie na twee eerdere succesvolle edities waarbij meer dan 30 000 keer geluisterd werd! 90 kunstenaars uit heel Vlaanderen en Brussel werken mee aan Het Bankje. Behalve theatermakers, dragen ook schrijvers en beeldende kunstenaars hun steentje bij. Het productiehuis Huis van Eustachius brengt alles samen in wervelende podcasts waarbij je helemaal in het verhaal kruipt.


Hoe werkt het?

Het Bankje brengt theater en kunst op een laagdrempelige manier tot bij het publiek. Je volgt volgende stappen om te genieten van de verhalen:
  • Je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje in een van de deelnemende steden en gemeenten
  • Je scant een QR-code
  • Je geniet van de verhalen op jouw smartphone


Praktisch

Van 1 juli tot en met 30 september op tien locaties in Zottegem:

Marktplein Zottegem: Een Ijsje

Een broer waar je naar kan opkijken, die cool is omdat hij je komt ophalen met de auto, naar je luistert en met je lacht, die met je naar de dierentuin gaat en je trakteert op een ijsje. Wat wil je nu nog meer?

Bevegemse Vijvers: Eigenlijk je mond moeten houden

Een poging van een kind om zichzelf te mogen zijn. Wat kan je goed doen als de verwachtingen vanaf de geboorte een andere richting uitwijzen? Praten heeft weinig zin als oren alleen horen wat gedacht wordt.

Speeltuin aan de kerk van Bevegem: Mieke hou U vast

Een moeder kan je meer dan eens verliezen. Dementie is zachtjes, beetje bij beetje afscheid nemen. Het rouwproces start al lang voor het definitieve afscheid. Zorg en genegenheid dringen door en wat je voor elkaar betekent, kan zelfs zo’n ziekte niet ongedaan maken.

Stationsplein: Date op een bankje

Daten in de anderhalve meter-maatschappij is niet evident te noemen. Als je wanhopig op zoek bent naar de partner van je leven moet je wel inventief zijn. Maar misschien kan het ook heel gewoon en gezellig ouderwets … op een bankje.

Egmontpark: Het huwelijk

Als bij toeval komt een man terecht op de herinneringsbank voor Suzy en raakt hij in gesprek met degene die jarenlang lief en leed met haar deelde. Hoe mooi kan het lot zijn. Hoewel… het verhaal achter die herinnering had hij eigenlijk liever niet willen weten.

Park Breivelde: Schone lucht

De hemel staat in brand, een fenomenaal schouwspel, een betoverend kunstwerk van de natuur. En in een mum van tijd verwatert zo’n zwoele romantische zonsondergang tot een saaie eenzame avond thuis op de zetel. Hoe nuchterheid romantiek kan verpesten.

Droombergen in Oombergen: Dat is liefde

Als twee mensen kiezen voor liefde dan kan er liefde zijn. Door die eerste seconde tijd en ruimte te geven, kan liefde ontstaan. Bestaan. Maar liefde is er soms ook zonder dat je ervoor kiest. Dan kiest liefde jou, creëert ze die eerste seconde die een leven lang voortduurt.

Velzeke Penitentenlaan: Een meisje

Haat en liefde liggen soms heel erg dicht bijelkaar, zeker als je uiteindelijk alleen achterblijft. Er is nog zoveel niet gezegd, er zijn nog zoveel vragen. Een meisje voert schijnbaar een gesprek met zichzelf. Of … wie is die ander die er niet meer is?

Ten Berg in Grotenberge aan museum van Folklore: Chemie

Na 30 jaar lopen Katrien en Joris elkaar onverwacht opnieuw tegen het lijf. De omstandigheden zijn verre van ideaal. De ontmoeting blijkt echter meer chemische reacties op te leveren dan gedacht. Is dit de ontdekking van een nieuw element? Of was deze onbekende stof er altijd al?


Petanqueplein Leeuwergem: Niet alleen

Een verhaal over een oude man en zijn buurjongetje die op het eerste gezicht weinig met elkaar delen. Over inline skaten en horrorfilms. Over voluit leven en het accepteren van de dood. Over de (on)verenigbaarheid ervan.

Heb je alle verhalen beluisterd in Zottegem? In totaal nemen meer dan 100 steden en gemeenten verspreid over Vlaanderen en Brussel deel aan het project. Naast de tien verhalen in Zottegem zijn er ook nog tien andere verhalen die je ontdekt in andere steden en gemeenten. Benieuwd naar alle verhalen? Je ontdekt ze hier.

Je ontdekt alle deelnemende steden en gemeenten hier.
Het Bankje is een initiatief van OPENDOEK naar een idee van Wim Chielens, in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerkt.


20220714_142031-G49Ko1