,,,

Home  /  Cultuur, sport en vrije tijd  /  Activiteiten in de kijker  /  BehouT het verleden

BehouT het verleden


Houtig erfgoed

Als je er aandachtig voor bent, kom je ze overal tegen in de Vlaamse Ardennen. Oude bomen, hagen of struiken met een erfgoedwaarde. Geplant door de mens, in verbondenheid met de natuur en het landschap. Ze vertellen vaak iets meer over tradities, oude gebruiken, geloof en bijgeloof … maar ook over het landschap zelf.

De diversiteit aan houtig erfgoed toont hoe waardevol deze bomen waren voor onze voorouders. Denk maar aan welkomstbomen bij hoeves, kapelbomen, herdenkingsbomen, kaphagen, grensbomen, devotiebomen, oude hoogstamboomgaarden …

_a7c1871-hdr-powJo1
_dsc0827-cG10E2
_dsc0827-ZYxiU3

Inventarisatie

Hoewel de Vlaamse Ardennen rijk is aan dit houtig erfgoed, worden deze bijzondere bomen maar al te vaak over het hoofd gezien. Ondanks dat ze de tijd lijken te doorstaan en vaak een stevig en robuust karakter hebben, worden het kwetsbare landschapselementen wanneer de kennis en waardering dreigen te verdwijnen.

Het in kaart brengen is een eerste en belangrijke stap in het beter beschermen van dit levende erfgoed. Samen met vrijwilligers gaan we de komende twee jaar in kader van dit LEADER-project ‘BehouT het Verleden’ aan de slag om het houtig erfgoed binnen negen gemeenten te inventariseren.

Volgende gemeenten inventarissen het houtig erfgoed: Gavere, Geraardsbergen, Herzele, Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zwalm en Ronse.


Vrijwilligers gezocht! Uit het juiste hout gesneden?

Wil je graag mee aan de slag om het houtig erfgoed in kaart te brengen? Kom dan zeker  langs op het infomoment! 
  Woensdag 22 maart 

  19u

  OC Leeuwergem, Gentse Steenweg 307

Geef een seintje als je er bij kan zijn: annelies.schepens@rlva.be


logo-1-2FKro1
logo-2-6zTTc2
 
,,,