De 1000km voor Kom op tegen Kanker

Op zaterdag 12 mei 2018, tijdens het Hemelvaartweekend, strijken enkele duizenden fietsers en supporters neer in Zottegem. Onze stad is uitgekozen als een van de middagsteden van de negende editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.

Om het evenementendorp vorm te geven en er zoveel mogelijk mensen te kunnen ontvangen, doen we een oproep. We kunnen alle denkers en doeners gebruiken om van 12 mei 2018 een absolute topdag te maken.
 

Wat?

  • Vier dagen trappen tegen kanker, langs 1000 km prachtige Vlaamse wegen.
  • De deelnemende teams bestaan uit minstens één en maximum acht renners. Elk team zamelt vooraf 5000 euro startgeld in.
  • De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, en elke etappe wordt gereden door één teamlid.
  • Gaststad Mechelen is de dagelijkse start- en aankomstplaats; de etappes doen alle Vlaamse provincies aan.
  • De praktische organisatie is in handen van Flanders Classics, de referentie in Vlaanderen voor de organisatie van wielerevenementen: zij zorgen voor bevoorradingsposten, lunch voor alle fietsers tijdens de middagstops, parcoursbegeleiding door motorrijders, technische en medische bijstand, deugddoende massages …
  • De negende editie vindt plaats tijdens het hemelvaartweekend van 10 tot en met 13 mei 2018.

Waarom?

De netto-opbrengst gaat naar klinisch onderzoek (d.i. onderzoek waarbij behandelingen of geneesmiddelen worden getest bij patiënten) dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de industrie. Bijv. omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn.
Zoals elk jaar steunt de 1000 km dus onderzoek dat als doel heeft de overlevingskansen en de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

In 2017 zamelden ruim 4300 fietsers in 817 teams meer dan 4,085 miljoen euro in. In 2018 willen we tussen de 900 en 1000 teams aan de start krijgen en dus minstens 4,5 miljoen euro inzamelen.

Rol van de middagsteden

De middagsteden spelen een cruciale rol in het welslagen van het evenement. Hun rol is tweeledig.

Enerzijds bouwen ze in een sportcomplex of evenementenhal een rennersdorp waar zowel toekomende als vertrekkende fietsers worden onthaald, fietsen kunnen worden gestald, warme en koude maaltijden worden voorbereid en verdeeld, bagage kan worden afgeleverd en afgehaald, en

de nodige sanitaire voorzieningen zijn zoals douches en toiletten. Voor de sporttechnische aspecten en de inrichting van het rennersdorp werken we samen met Flanders Classics.

Anderzijds worden zoveel mogelijk mensen gemobiliseerd om de pelotons een warm onthaal te geven. Kom op tegen Kanker-campagneleider Frank Deboosere zal de burgemeesters van de middagsteden uitdagen om samen met de inwoners van hun gemeente, supporters van de pelotons en andere Kom op tegen Kanker-sympathisanten een zo lang mogelijke mensenketting te vormen waarlangs de pelotons de middagsteden binnenrijden. De middagsteden strijden om de Trofee Langste Erehaag. Met een erehaag van 2832 personen mocht Bocholt vorig jaar de trofee in ontvangst nemen. Het record werd het jaar voordien opgetekend: maar liefst 3465 mensen stonden in de mensenketting in Torhout!

Het binnenrijden van de middagsteden wordt door alle deelnemers als een van de meest emotionele momenten van de vierdaagse ervaren.

Voor het publiek wordt een evenementendorp ingericht, met optredens, kinderanimatie, eet- en drankstandjes… Hiervoor rekenen we op de plaatselijke verenigingen van de middagstad.

Conform de strategische doelstellingen van Kom op tegen Kanker willen we er bovendien naar streven om in 2018 van de 1000 km zoveel mogelijk een rookvrij evenement te maken. Kom op tegen Kanker neemt via communicatie, signalisatie en stewards maatregelen om medewerkers, deelnemers en supporters aan te manen om niet te roken tijdens hun aanwezigheid op het evenement.

Peter en meters

De schoenen van Goedele Wachters, Eva De Roo, Bart Van Avermaet en Jan Paternoster zijn enorm groot om te vullen, maar we zijn ervan overtuigd dat onze nieuwe peters en meters de juiste maat hebben. Met Imke Courtois, Ihsane Chioua Lekhli, Sven De Leijer en Karl Vannieuwkerke hebben we weer vier absolute toppers.

Werk mee aan dit mooi initiatief!


Om het evenementendorp vorm te geven en er zoveel mogelijk mensen te kunnen ontvangen, doen we een oproep. We kunnen alle denkers en doeners gebruiken om van 12 mei 2018 een absolute topdag te maken. Via 1000km@zottegem.be of via het inschrijvingsformulier kun je je opgeven als medewerker voor dit evenement. Je kunt je opgeven als individuele medewerker of als vereniging.  We hebben ook een Facebookevenement, zet je op aanwezig en deel gerust.

Om de meer dan 1.000 fietsers te verwelkomen, worden er in de middagsteden lange erehagen gevormd.

De vier middagsteden strijden om de Trofee Langste Erehaag en proberen een zo lang mogelijke mensenketting te vormen om de pelotons warm te onthalen. Het record staat op naam van Torhout, waar in 2016 maar liefst 3.465 mensen werden geteld. Wij gaan voor minstens 4.000 toeschouwers !

Daarom roepen we iedereen op om mee te komen supporteren ! Vanaf 11.00 uur starten we met het vormen van de erehaag, zodat we op tijd klaarstaan om de renners te verwelkomen.

Mobiliseer vrienden, familie, buren,... ! Breng je hele vereniging mee en kom allemaal in dezelfde outfit ! Maak spandoeken en zorg dat je gezien wordt !
 


CC Zoetegem

Hospitaalstraat 18-20, 9620 Zottegem
09 364 64 56
cultuurcentrum@zottegem.be
Website
Webshop
Ticketverkoop (UiTBalie)

Op afspraak.Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© 2017 Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory