Zottegem zet brouwerijen in de kijker op Erfgoeddag

Op zondag 26 april 2015 vindt de vijftiende editie van Erfgoeddag plaats. Onder het thema ERF! wordt deze keer bijzondere aandacht besteed aan een specifieke component van het woord ‘erfgoed’: erven.

Het Centrum voor Streekgeschiedenis en de dienst Cultuur pakken bij die gelegenheid uit met ons rijk brouwerijverleden en met een zoektocht naar de verborgen verhalen in het straatbeeld. Twee erfenissen die het verdienen gekoesterd te worden voor onze kinderen en kleinkinderen.

Tentoonstelling: ‘Leven in de Brouwerij’.

Zottegem is de erfgenaam van een rijk brouwerijverleden. Dit heeft zijn sporen nagelaten in zowel een architecturaal pareltje als de Brouwerij De Klok, als in talrijke objecten.

‘Leven in de brouwerij’ laat u kennis maken met deze rijke biertraditie. Het Zottegems bier en de Zottegemse brouwerijen staan hier centraal.

Het is het verhaal van een vervlogen bloeiperiode die tussen pakweg 1870 en 1950 zowel de economische slagkracht van Zottegem mee bepaalde als het rijke socio-culturele leven mee mogelijk maakte. Zottegem telde toen maar liefst dertien brouwerijen en tweehonderd cafés. De brouwer was vaak sponsor van vele verenigingen en dikwijls zelf initiatiefnemer voor tal van activiteiten.

 

Het Zottegems bier was wijd en zijd bekend en werd tot diep in de jaren 1990 fel gesmaakt. Bier, brouwerijen en cafés waren niet weg te denken in deze bloeiperiode.

Vandaag blijft daar slechts een schim van over. Met de Hoevebrouwers tracht men de traditie nieuw leven in te blazen.

Op zondag 26 april wordt bij de Hoevebrouwers een sfeerbeeld geschetst van een oergezellig cafeetje van weleer. Aan de hand van tientallen objecten en foto’s zal onze brouwtraditie worden gevisualiseerd. In de voormiddag vindt, vanaf 10 uur, een kaarting plaats. Om 15 uur wordt een quiz georganiseerd waarin de kennis van de deelnemers over het rijke (brouwerij)verleden van de Egmontstad wordt getest. De winnaars gaan naar huis met een mand vol ambachtelijk gebrouwen biertjes; voor alle andere deelnemers wordt een schuimende troostprijs voorzien.

Zoektocht:‘Zottegem … nog niet zo gek’

Tijdens deze Erfgoeddag kan u eveneens kennis maken met een zoektocht naar een verleden dat zich in het straatbeeld laat aflezen

Kleine architectuur, ornamenten, gevels, markante plekken, straatnamen, bomen met een verhaal, … allemaal vormen ze het geheugen van de stad. Toch lopen we er vaak achteloos aan voorbij en dikwijls kennen we wel het object of de plek, maar missen we de betekenis of kennen we de achtergrond niet.

Het is een erfenis die we moeten bewaren om ze door te geven aan de volgende generatie. Dat we dit op Erfgoeddag laten doen met een ontdekkingsreis ontworpen door jongeren, onderstreept ERF-goed in vetjes.

Leerlingen van het KA Zottegem werkten via geocaching een route uit waarin de hidden treasures en urban legends van de Egmontstad kunnen ontdekt worden. Op een moderne, speelse manier wordt het een zoektocht naar ons collectief geheugen, waarin verborgen en vergeten verhalen in het straatbeeld centraal staan. U zult merken dat de slagzin ‘Zottegem … nog niet zo gek’ wel degelijk hout snijdt.

Uiteraard een activiteit voor jong en oud, individueel, met vrienden of met het ganse gezin.

Praktisch

Locatie: de tentoonstelling en de zoektocht vinden plaats op zondag 26 april doorlopend van 10 tot 18 uur in de gebouwen van De Hoevebrouwers, Gentsesteenweg 217.

Inkom: gratis

Kaarting van 10 tot 12 uur. Per boom wordt een inleg gevraagd van 1,50 euro per persoon.

Quiz van 15 tot 17 uur: 6 euro per ploeg (max. 4 personen/ploeg).

Enkel voor de quiz is vooraf inschrijven verplicht. Dit kan op het nummer 09 361 09 79 of via cvs@zottegem.be

Contact Erfgoeddag

Centrum voor Streekgeschiedenis, Nieuwstraat 40 - 09 361 09 79 of via cvs@zottegem.be

 
Print...