Open monumentendag: 13 en 14 september 2014

De jaarlijkse Open Monumentendag is in Zottegem al jaren een publiekstrekker van formaat en dat zal dit jaar ongetwijfeld niet anders zijn. Dit jaar loopt de jubileumeditie onder de slagzin "Erfgoed van de toekomst”, een vlag die vele ladingen dekt. Onze stad focust dit jaar op Velzeke, uiteraard met het Pam, maar ook met de Sint-Martinuskerk.

Zaterdag 13 september

In het Provinciaal Archeologisch Museum vinden demo’s glasblazen plaats, dit tussen 14 en 22 uur.

Zondag 14 september

Van 10 tot 18 uur

Provinciaal Archeologisch Museum

Op zondag draait Open Monumentendag rond glas, vuur en ovens. Naast de Romeinse glasovens worden ook nog andere voorwerpen in glas gemaakt en worden nog meerdere vuren aangestoken. Dus ook op zondag is het een vurige bedoening met roken, koken, stoken, bakken en roosteren.

In het museum kan u dan de resultaten van ons internationaal glasoverproject bewonderen. Een aantal van de unieke voorwerpen die de afgelopen jaren in Velzeke werden geblazen worden tentoongesteld. Tekst en foto's tonen de diverse technieken die werden toegepast.

Verder zijn er uiteraard Romeinse legionairs en gladiatoren, ambachten, speerwerpen en boogschieten en tal van activiteiten voor het ganse gezin.
 
Sint-Martinuskerk
 
De Sint-Martinuskerk, allicht de oudste kerk van Vlaanderen, wordt opgesteld. Er zijn gidsbeurten en u kunt er ook een tentoonstelling over de oudste kerk en over Francia Media bekijken.

Tussen 15 en 16 uur brengt het Sint-Martinuskoor van Velzeke de Deutsche Messe van Franz Schubert, naast koorwerken van o.a. E.Elgar, J.Van Nuffel, J.S.Bach, … Op viool hoort u Maria-Laura Schoutteten in werken van G.F.Handel, C.W.Glück, G.Tartini, E.Lalo, J.S.Bach, A.Vivaldi,... Orgel: Antoinette Tronquo"
 
 
Print...