1 bloembol kan bijenlevens redden

Bijen en nectarminnende insecten zijn onmisbaar voor onze voedselproductie. Ze vliegen vanaf het vroege voorjaar van bloem tot bloem op zoek naar nectar. Hierdoor nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee, waardoor ze bloemen (oa van groenten en fruit) gaan bestuiven. Deze bloemen groeien uit tot volwaardige vruchten en zaden van onze gewassen. Bij mooi weer bezoeken bijen zo'n 1 500 bloemen op één dag. Dit maakt van bijen heel belangrijke wezens voor onze landbouw en botanische biodiversiteit.

Door allerlei redenen zijn bijen en nectarminnende insecten de laatste jaren sterk bedreigd. Een belangrijk knelpunt voor zowel (honing)bijen als andere nectarminnende insecten is het tekort aan nectar en stuifmeel, vnl. in het vroege voorjaar en in het najaar. Een extra aanbod aan planten met een goed stuifmeel- en nectargehalte is zeer welkom, zoals bijvoorbeeld krokussen en andere voorjaarsbloeiers.
 
De Provincie Oost-Vlaanderen roept haar inwoners op om het bijenbestand te helpen en biedt 19 700 gratis zakjes krokusbollen aan.

Krokussen zijn vaak de eerste bloeiende planten in het voorjaar. Ze kunnen hiermee de eerste voedselbron (nectar en stuifmeel) vormen voor bijenvolken en solitaire bijen, die de winter doorkwamen. Krokusbollen moeten maar één keer aangeplant worden. De jaren nadien komen ze vanzelf terug. Jaar na jaar komen er ook meer bloemen bij.

Heb je een tuin of gewoon een plantenbak?
 
Dan kan ook jij de bijen en andere nectarminnende insecten in het vroege voorjaar extra nectar aanbieden door krokusbollen te planten in het najaar (oktober tot december).

Tussen 5 en 16 oktober 2015 kan je een gratis zakje krokusbollen afhalen bij de stad Zottegem. Haast je, het aantal zakjes is beperkt.
 
Dienst Milieu
Administratief Centrum Sanitary
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
 
Print...