Zottegem is een Fairtrade gemeente

Op zaterdag 15 oktober 2011 - het einde van de Week van de Fair Trade - werd de titel officieel in ontvangst genomen.
FairTradeGemeente is een internationaal concept - bekend in ondertussen meer dan 20 landen en 1000 FTG’s - waarbij een stad of gemeente toont dat ze achter eerlijke handel en duurzame lokale voedselproductie staat, door te slagen voor een aantal criteria. In Vlaanderen en Brussel zijn er 238 steden actief, 114 daarvan hebben de titel. In Oost-Vlaanderen zijn er nu, op een totaal van 65 steden en gemeenten, 15 die de titel bezitten.

De organisatie die in Zottegem het initiatief nam voor het behalen van de titel is de GROS, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Deze adviesraad is in 2011 aan haar eerste volledige werkjaar toe. De 6 criteria waaraan op jaarlijkse basis moet voldaan worden, zijn:   
  1. Medewerking van het lokaal bestuur
  2. Medewerking van winkels en horecazaken
  3. Medewerking van bedrijven, scholen en verenigingen
  4. Media-aandacht      
  5. Trekkersgroep (initiatiefnemers)
  6. Project rond duurzame, lokale productie van voedingsmiddelen 
Zottegem heeft dus voor alle punten goed gescoord; het stadsbestuur en een ruime lijst met winkels, horecazaken, verenigingen, scholen en bedrijven hebben zich geëngageerd om producten met het Max Havelaar-keurmerk aan te bieden én hieromtrent te communiceren en sensibiliseren. Om te voldoen aan het 6de criterium organiseerde de GROS in samenwerking met de Milieuraad op 13 oktober een debatavond rond eerlijke handel en duurzame lokale landbouw, met vertegenwoordigers van Max Havelaar, Boerenbond en Bioforum. Als praktische aanvulling stelden drie lokale producenten/leveranciers zichzelf voor: biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf De Kollebloem (Sint-Lievens-Esse), melkvee- en akkerbouwbedrijf ’t Alkeveld (Velzeke) en bio-ecologische bouwmaterialen Eurabo (Ronse).

Het behalen van de titel is geen eindpunt. Ieder jaar zal er opnieuw moeten voldaan worden aan de criteria. We willen u nog laten kennis maken met de site www.fairtradegemeenten.be. Die vertelt ons heel wat over  het project, biedt informatie- en promomateriaal aan, bevat een databank voor wie op zoek is naar  producten van eerlijke handel, geeft een zicht op de Zottegemse stand-van-zaken en deelnemende partners, en zoveel meer. Het is voor iedereen die met Fair Trade en FTG in aanraking komt, zeker wel op één of andere manier een must!

Tot slot willen we graag benadrukken dat iedereen met opmerkingen, vragen, voorstellen tot medewerking en dergelijke steeds contact mag opnemen met Burgemeester Jenne De Potter (jenne.depotter@zottegem.be) of GROS-vertegenwoordigers Hilde De Leeuw (hilde.de.leeuw1@hotmail.com) en Laurenz Soetens (fairtradezottegem@hotmail.com). Hierbij denken we onder andere aan overleg over promotiemogelijkheden voor de deelnemende handelaars, initiatieven van lokale verenigingen met betrekking op eerlijke handel, vragen en opmerkingen van burgers over het project, enzovoort. Aarzel niet om ons te contacteren!

 
Print...