Reispassen

Aanvragen van een reispas (paspoort)

Voor sommige reisbestemmingen heeft u een reispas of internationaal paspoort nodig. Het aanmaken van een reispas duurt bijna twee weken. Doe uw aanvraag daarom tijdig.

Om te weten of u een reispas nodig kunt u altijd terecht op de Website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Bij de reisdocumenten kiest u het land waar u naar toe wenst te gaan.

Iedereen die een reispas wenst aan te vragen, moet zich bij de aanvraag van het paspoort persoonlijk aanbieden aan het loket op de Dienst Bevolking. U brengt 2 pasfoto"s (in kleur met witte achtergrond) mee, eventueel de oude reispas of attest van verlies afgeleverd door de politie. De aanvraag wordt door een bediende via de computer ingevuld en door de betrokkene onmiddellijk in het daartoe voorbehouden vakje ondertekend.

U bent jonger dan 18 jaar? De ouder of voogd bij wie u woont, moet toelating geven op het aanvraagformulier. De identiteitskaart van de persoon die de toelating geeft, moet altijd voorgelegd worden (wettiging van handtekening).

Het invullen en klaarmaken van de aanvragen aan het loket zullen zonder twijfel meer tijd in beslag nemen dan vroeger. Vooral op zaterdagvoormiddag kan dit langere wachttijden veroorzaken.

Verlies, diefstal of vernietiging van een paspoort geeft u aan bij de politie. Het attest van aangifte van verlies of diefstal vervangt dan het oude paspoort bij de aanvraag van een nieuw paspoort.

Tarieven

De reispas is altijd vijf jaar geldig. De kostprijs bedraagt:
  • Volwassenen
    • € 75,50 voor normale procedure (5 werkdagen)
    • € 250,50 voor spoedprocedure (2 werkdagen)
  • kinderen jonger dan 18 jaar
    • € 45,50 voor normale procedure (5 werkdagen)
    • € 220,50 voor spoedprocedure (2 werkdagen)
Reispassen kunnen niet meer verlengd worden. De aanvrager moet zich persoonlijk aanmelden voorzien van 1 pasfoto (liefst bij een fotograaf- geen lacht en gesloten mond).
 
Print...