Stad Zottegem zoekt vrijwilligers om te bemiddelen tussen buren

De dienst Burenbemiddeling van de stad Zottegem zoekt vrijwilligers om te bemiddelen bij kleine conflicten en frustraties tussen buren.

"De bemiddelingen tussen buren worden uitgevoerd door getrainde vrijwilligers-bemiddelaars”, licht burgemeester Jenne De Potter toe.  "Het oplossen van dergelijke kleine frustraties en ergernissen langs bemiddeling is een belangrijk middel om conflicten vroegtijdig te ontmijnen.  In 2013 werden 43 dossiers geopend.  In ongeveer de helft van de gevallen kon een akkoord tussen de buren worden bereikt ”

Wanneer de tussenkomst van de bemiddelaars wordt gevraagd gaan deze op intakegesprek bij de partijen. Tijdens dit gesprek wordt de bemiddelingsmethodiek toegelicht en wordt naar het verhaal van de buren geluisterd. Nadien wordt getracht om beide buren samen te brengen zodat ze hun ergernissen en zorgen kenbaar kunnen maken tegenover elkaar. De bemiddelaar begeleidt samen met de coördinator het gesprek en waakt erover dat iedereen zijn standpunten, wensen en verwachtingen kan verwoorden. De bemiddelaar legt geen oplossing op maar helpt de buren om tot een overeenkomst te komen die aan ieders wensen voldoet.

Voor de aanwerving van de vrijwilligers stelt de stad Zottegem geen specifieke diploma-eisen.

Het stadsbestuur biedt de vrijwilligers een gratis maar verplichte vijfdaagse vorming  aan (2e semester 2014) waar de bemiddelings- en conflicthanteringstechnieken op interactieve wijze worden geoefend.

Geïnteresseerden kunnen hun schriftelijke kandidatuur richten aan burgemeester Jenne De Potter, Markt 1 te 9620 Zottegem.

 
Print...